Naslovnica Zdravlje Iscjedak iz uha

Iscjedak iz uha

Iscjedak iz uha poznatiji pod nazivom otoreja odnosi se na svaku vrstu tekućine koja izlazi iz uha. To može biti krv, ušni vosak, gnoj i sl.

Većinu vremena vaše uši ispuštaju ušni vosak. To je svojevrsno ulje koje vaše tijelo prirodno proizvodi. Zadatak ušnog voska je zaštititi uho od prašine, bakterija i drugih stranih tijela. Međutim, neka druga zdravstvena stanja kao što je puknuće bubnjića mogu uzrokovati iscjedak iz uha u obliku krvi ili gnoja. Ova vrsta iscjetka očiti je znak da je vaše uho ozlijeđeno i da trebate liječničku pomoć.

Iscjedak iz uha može biti serosanguinolentan, purulentan ili serozan. Potječe iz srednjeg uha, lubanjske šupljine ili iz zvukovoda. Kao i za sve ostale vrste bolesti tako i za otoreju postoje određeni simptomi u obliku vrućice, vrtoglavice, tinitusa, gubitka sluha ili svrbeža.

Što uzrokuje iscjedak iz uha

Iscjedak iz uha može se početi pojavljivati iz više razloga, no najčešći uzroci su:
– Kronična upala srednjeg uha
– Akutna upala srednjeg uha s perforacijom bubnjića (rupom na bubnjiću)
– Upala zvukovoda

Infekcija srednjeg uha

Infekcija srednjeg uha (otitis media) je česti uzrok iscjetka iz uha. Upala srednjeg uha nastaje kada bakterije ili virusi uđu u srednje uho. Srednje uho nalazi se iza bubnjića i sadrži tri kosti: čekić, nakovanj i stremen. Riječ je o iznimno značajnim koščicama koje imaju veliku ulogu u slušanju. Infekciju odnosno upalu srednjeg uha može uzrokovati nakupljanje tekućine iza bubnjića. Nakupljanje tekućine u srednjem uhu uzrokuje otečenost ili blokada Eustahijeve cijevi. Ako ima previše tekućine, postoji rizik od perforacije bubnjića koja dovodi do stvaranja iscjetka.

Začepljenost Eustahijeve cijevi uzrokuju i:

– Alergije
– Prehlade
– Infekcije sinusa
– Višak sluzi
– Pušenje
– Promjene tlaka zraka

Ostali uzročnici infekcije srednjeg uha odnose se na:

– Klimatske promjene
– Nedavne bolesti

Uobičajeni simptomi infekcije uha jesu blaga bol ili nelagodnost u uhu, osjećaj pritiska u uhu, nemir (kod dojenčadi i male djece) te gubitak sluha.
Infekcija srednjeg uha obično se rješava bez većih intervencija, no konstantno javljanje može uzrokovati veće probleme poput gubitka sluha, mastoiditis, meningitis, puknuće bubnjića i sl.

Ozljeda glave

Ozljeda glave je bilo kakva ozljeda mozga, lubanje ili vlasišta. Odnosi se na blage kvržice ili jedva vidljive modrice, ali i na ozljede mozga. Uobičajene ozljede glave uključuju potres mozga, frakturu lubanje i rane na vlasištu. Posljedice i tretmani ovih ozljeda uvelike variraju, ovisno o tome što je uzrokovalo ozljedu te o ozbiljnosti stanja.

Trauma (povreda) ušnog kanala

Trauma (povreda) ušnog kanala također može uzrokovati prekomjerni iscjedak iz uha. Do povrede može doći uslijed čišćenja ušiju pomoću štapića za uši. Izbjegavajte štapiće za uši jer ih možete gurnuti predaleko i ozlijediti uho.

Povećanje tlaka primjerice, kada letite avionom ili kada ronite također može uzrokovati traumu. Osim toga, takve situacije često uzrokuju pucanje bubnjića.

Akustična trauma odnosi se na oštećenje uha zbog izrazito glasnih zvukova. U slučaju akustične traume kratki, ali snažni zvučni valovi uzrokuju reverzibilno zaglušenje uz šum u ušima.
Važno je napomenuti da postoji i kronična akustična trauma koju uzrokuje stalno i dugotrajno izlaganje glasnim zvukovima između 70 i 100 dB. S obzirom na to da oštećenje sluha počinje u visokim frekvencijama, osobe ispočetka ne primjećuju taj nedostatak. Iz tog je razloga važno često ispitivati sluh osoba koje su izložene glasnim zvukovima.

Plivačko uho

Plivačko uho odnosno vanjska infekcija uha nastaje kada bakterije ili gljivice „opkole“ vaš ušni kanal. To se obično događa kada puno vremena provodite u vodi. Previše vlage u ušima može uništiti kožu oko ušnog kanala što omogućuje bakterijama nesmetan prolaz i uzrokovanje infekcije.

Međutim, plivačko uho nije karakteristično samo za plivače. Pojavljuje se i u slučajevima kada dolazi do pucanja kože u ušnom kanalu. To je karakteristično za situacije kada imate ekcem koji uzrokuje iritaciju kože. Plivačko uho događa se i kod umetanja stranih predmeta u uši. Dakle, svako oštećenje ušnog kanala čini ga osjetljivijim na infekcije.

Ostali uzroci plivačkog uha:
– Intenzivno grebanje uha
– Korištenje slušalica
– Korištenje štapića za uši

Simptomi plivačkog uha odnose se na:
– Otečenost
– Crvenilo
– Osjećaj žarenja
– Bol ili nelagoda u uhu
– Gnojni iscjedak
– Svrbež
– Slabiji sluh

Jaka bol u licu, na glavi ili u vratu može značiti da je infekcija znatno napredovala. Simptomi praćeni groznicom ili otečenim limfnim čvorovima također mogu ukazivati na napredovanje infekcije.
Najbolji način liječenja plivačkog uha je zapravo prevencija. Probajte držati vaše uši suhima, kako biste smanjili rizik od infekcije.

Strano tijelo u uhu

U medicinskom rječniku strani predmet odnosi se na bilo što se nalazi u tijelu, a da tamo zapravo ne pripada. Strana tijela mogu se slučajno ili namjerno umetnuti u tijelo, kada se mogu zaglaviti u različitim dijelovima tijela kao što su uši, nos, dišni putevi i sl.
Mala djeca sklona su guranju predmeta najčešće u nos, usta i u uši.

Mastoiditis

Jedna od najvažnijih struktura u vašem unutarnjem uhu je mastoidna kost. Iako se tako naziva, nije riječ o tipičnoj kosti. Nije čvrsta i kruta, nego je izgrađena od zračnih vrećica.
Najčešći uzrok mastoiditisa je neliječena infekcija srednjeg uha. Riječ je zapravo o infekciji mastoidnih zračnih prostora. Bez adekvatnog liječenja mastoiditis se može proširiti na unutarnje uho. Iako je ovo stanje najčešće kod djece, može se pojaviti i kod odraslih osoba.

Simptomi mastoiditisa uključuju pojavu iscjetka iz uha, groznicu, glavobolju, gubitak sluha u zahvaćenom uhu, crvenilo, oticanje ili osjetljivost iza zahvaćenog uha. U nekim slučajevima mastoiditis može dovesti do razvoja apscesa u mozgu ili nekih drugih komplikacija.
Mastoiditis se može spriječiti pravilnim tretiranjem odnosno liječenjem svih oblika infekcija uha. Ako posumnjate na infekciju uha, odmah potražite pomoć vašeg liječnika.

Perforacija bubnjića

Perforacija bubnjića (opne) odnosi se na postojanje male rupe ili pukotine u bubnjiću. Puknuće bubnjića može dovesti do gubitka sluha. Isto tako, ono čini vaše srednje uho osjetljivijim na infekcije.

Najčešći uzroci perforacije bubnjića:
Infekcije uha: infekcije su česti uzrok puknuća bubnjića, osobito kod djece. Tijekom upale uha iza bubnjića se nakuplja tekućina. Pritisak nakupljanja tekućine može uzrokovati lomljenje ili pucanje ove tanke membrane.
Promjena tlaka: razne aktivnosti kao što su ronjenje, let avionom, vožnja na velikim visinama, snažan i izravan udarac u uho mogu uzrokovati promjene tlaka u uhu i dovesti do perforacije bubnjića.
Ozljeda: svaka ozljeda uha ili tog područja glave može uzrokovati puknuće bubnjića. Ne zaboravite na to da je korištenje štapića za uši također više štetno, nego što je korisno.
Glavni simptom perforacije bubnjića je bol u uhu. Osim toga, može doći i do gnojnog iscjetka iz uha ili pojave krvi. Zvonjenje u ušima i vrtoglavica također ponekad ukazuju na perforaciju bubnjića.

Kolesteatom

Kolesteatom je teži oblik infekcije srednjeg uha. Kolesteatom se odnosi na rast tkiva u uhu koje može oštetiti bubnjić. Često se razvija kao cista koja izbacuje stare slojeve kože. Kako se ove mrtve stanice kože nakupljaju, tkivo se povećava i uništava osjetljive kosti srednjeg uha.

Liječenje iscjetka iz uha

Ako sumnjate na to da iscjedak iz uha nije posljedica infekcije ili ozljede, možda ćete htjeti sami riješiti taj problem. Možete, no vodite računa o sljedećem:
– Ne pokušavajte očistiti uho guranjem štapića u uši
– Ne perite uho i ne stavljajte nikakve kreme i ostale slične lijekove dok ne posjetite liječnika
– Ne gurajte gazu u uho kako bi ste zaustavili iscjedak

U nekim slučajevima iscjedak nestaje sam, no ako imate sljedeće simptome, obavezno posjetite liječnika:
– Jaka nesnosna bol koja se ne smanjuje
– Visoka temperatura
– Krv iz uha
– Nagli gubitak sluha
– Iscjedak iz uha kao posljedica udarca u glavu
– Iscjedak iz uha koji je uzrokovao oštar predmet

Zaključak

Obavezno posjetite liječnika ako iscjedak ne prestane nakon otprilike 5 dana. Većina slučajeva nije ozbiljna, ali ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma, posjetite liječnika kako bi se osiguralo pravilno liječenje. Nuspojave poput tinitusa ili gubitka sluha neće biti trajne te će se sve vratiti u normalu pravilnim liječenjem.

Prethodni članakHidrogen peroksid za uho
Sljedeći članakOperacija ušiju

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Čuvarkuća za uho

Čuvarkuća je poznata biljka za koju se od davnina vjerovalo da liječi brojna medicinska stanja i upale. Rimljani su je sadili ispod prozora vjerujući...

Začepljeno uho

Postoji puno načina i metoda za tretiranje začepljenog uha. Neki uključuju primjenu lijekova, dok drugi podrazumijevaju korištenje domaćih pripravaka. Prije nego što krenete s odčepljivanjem...

Savjeti za Poboljšanje sluha

Naprežete li se kada gledate i slušate televizijski program? Ne razumijete u potpunosti sugovornike? Zabrinuti ste zbog toga što se vaš sluh pogoršao? Ne...

Cerumen – Ušni Vosak u uhu

Ušni vosak, medicinskim nazivom poznatija kao cerumen, je materija žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima. Nastaje djelovanjem ceruminoznih žlijezda. Iako većina ljudi...

Što je Eustahijeva cijev?

Eustahijeva cijev je cjevčica koja povezuje ždrijelo i srednje uho. Odgovorna je za propuštanje manje količine zraka s ciljem izjednačavanja atmosferskog tlaka i tlaka...