Naslovnica Zaštita sluha Pregled i provjera uha

Pregled i provjera uha

Pregled i provjera uha dio je usluga koje uključuje otorinolaringološki pregled. Tijekom ORL pregleda provjerava se vanjski i unutarnji zvukovod, bubnjić te se pregledava uška.

Pregled kod otorinolaringologa nužan je kako bi se na vrijeme otkrile i dijagnosticirale moguće bolesti uha, grla i nosa. Otorinolaringolog obavlja i tonalni audiogram, ispire vanjske zvukovode, pripisuje slušna pomagala te obavlja ostale usluge koje se tiču ušiju i sluha.

Pregled uha naziva se još otoskopija. Ona, točnije, podrazumijeva pregled unutrašnjosti uha, odnosno pregled zvukovoda i bubnjića.

U nastavku teksta upoznat ćemo vas s pregledom i provjerom sluha te naznačiti važnost preventivnog testiranja sluha.

Pregled zvukovoda

Zvukovod je cijev koja vodi od uške do bubnjića. Budući da su mehanizmi za ravnotežu i slušanje smješteni u srednjem uhu, obavljeni pregled bubnjića može dati jasne informacije o tome je li neki mehanizam oštećen.

Pri otoskopiji koristi se posebni medicinski uređaj koji se naziva otoskop. Pomoću njega može se vidjeti srednje i vanjsko uho. Otoskop se sastoji od samog držača u kojem je smještena baterija, od glave sa žaruljicom na kojoj se nalazi i leća za povećavanje slike te malog lijevka koji se postavlja u zvukovod.

Pregled vanjskog uha (uške) nužan je jer se na taj način mogu uočiti znakovi moguće upale koji se mogu javiti u obliku laganog otoka ili crvenila.

Inspekciju zvukovoda otorinolaringolog obavlja tako da lagano povuče ušku straga i prema gore kako bi se izravnao prirodno zavijen zvukovod. Izravnavanje zvukovoda omogućava i njegov lakši prikaz.

Rezonantna frekvencija od oko 3400 Hz važna je za razumijevanje svakodnevnog govora, a nju omogućuje zvukovod čija je dužina otprilike 2 cm u odraslih osoba. U slučaju nenormalnog nalaza kod pregleda i provjere uha, on će uključivati upaljen i otečen zvukovod s iscjetkom, što u najčešćim slučajevima upućuje na infekciju.

Simptomi koji se odnose na infekciju uha jesu svrbež, neugodan miris iz uha te ušna nelagoda. Nenormalan nalaz može uključivati i bjelkaste suhe naslage koje upućuju na ekcem.

Pregled bubnjića

Prilikom pregleda bubnjića zapravo se promatra koliko se bubnjić pomiče pod tlakom zraka. Zrak se upuhuje u zvukovod pomoću zračnog ventila koji se nalazi na otoskopu. Promatranjem pomicanja bubnjića procjenjuje se njegova pokretljivost koja ovisi o tlaku o srednjem uhu, koji je jednak onome u zvukovodu.

Upravo to omogućuje bubnjiću da ostane u svojem srednjem položaju te da najbolje odgovara na zvučne vibracije. Eustahijev kanal je cijev koja spaja srednje uho s gornjim dijelom ždrijela te uz pomoć njega zrak dolazi u srednje uho. Ako je Eustahijeva cijev začepljena, najčešće ukazuje na prehladu ili visoku temperaturu pojedinca.

Začepljeni kanal uzrokuje nemogućnost dolaska zraka do srednjeg uha te stvaranje pritiska na bubnjić što može oslabjeti sluh.

Velika razlika u tlaku može uzrokovati rastezanje bubnjića i bol. S obzirom na to da se otvor Eustahijeve cijevi ne može vidjeti uobičajenim pregledom usta, njezina prohodnost ispituje se tako što će pacijent lagano ispuhivati zrak pritom držeći pritisnut nos i zatvorena usta. Prilikom izvođenja ovog, Valsalvinog zahvata, bubnjić bi se trebao pomicati. Ako se bubnjić ne pomiče, razlog tome je začepljena Eustahijeva cijev.

Kada govorimo o djeci, postoji dječja otorinolaringologija kojom se također dijagnosticiraju uzroci čestih upala uha. Navode se pravilni načini liječenja upale što je ključno za daljnje sprječavanje upala i posljedične nagluhosti. Važno je napomenuti kako se obavezno provjerava sluh kod novorođenčeta prije nego što se otpusti iz rodilišta.

Audiološki pregled

Svaki audiološki pregled započinje razgovorom s liječnikom te upoznavanje s poteškoćama i tegobama koje pacijent ima. Ovaj razgovor veoma je važan za postavljanje konačne dijagnoze, jer već na samom početku pregleda liječnik stječe dojam kada i kako osoba čuje te kako razumije govor.

Nakon razgovora liječnik obavlja otorinolaringološki pregled, kada se interpretiraju dobiveni rezultati te donosi mišljenje. Pregled i provjera uha odnosi se i na ispitivanje sluha pojedinca. Ispitivanje sluha je osnovni pregled u audiologiji, znanosti koja se bavi ispitivanjem sluha i ravnoteže pojedinca.

Prije svakog ispitivanja sluha potrebno je pripremiti, odnosno objasniti pacijentu što će se raditi. Zatim će specijalist očistiti uho.

Postoje dvije metode ispitivanja sluha: kvalitativno i kvantitativno ispitivanje.
KVALITATIVNIM ISPITIVANJEM određuje se tip oštećenja sluha, a KVANTITATIVNO ISPITIVANJE određuje stupanj oštećenja.

Tijekom svakog pregleda kroz razgovor s pacijentom obavlja se orijentacijsko ispitivanje. Osim toga, koriste se svakodnevni predmeti, kako bi se proizveli poznati zvukovi.

Subjektivne metode ispitivanja sluha

Audiometrija je mjerenje osjetljivosti sluha. Točnije, odnosi se na svako ispitivanje sluha bez ili s elektroakustičnim aparatima. Riječ je o pouzdanom i bezbolnom načinu testiranja sluha koji podrazumijeva različite frekvencije i tonove različite jačine.

Ova metoda je subjektivna, stoga zahtijeva suradnju pacijenta. Audiometrija se provodi tako da se ispituje sluh uz pomoć čistih tonova ili pomoću govora.

U prošlosti, prije nego što su nastali elektronički uređaji, liječnici su se uglavnom služili kvalitativnom metodom ispitivanja sluha te se subjektivno procjenjivao opseg eventualnog oštećenja. U tu svrhu koristile su se glazbene ugađalice različitih frekvencijskih karakteristika i veličina (akumetrija).

Danas je akumetrija i dalje od iznimne važnosti za prepoznavanje hitnih stanja. U slučaju kada ostale metode ne daju sigurne reproducibilne podatke, akumetrija je najbolje rješenje.

Prednosti akumetrije

  • Jednostavnost
  • Dostupnost
  • Trajanje

S obzirom na to da se napredak tehnologije i akustike osjeti i u ovome području, omogućen je razvoj najmodernijih uređaja za ispitivanje sluha. Danas su takvi uređaji puno dostupniji, pouzdaniji te su lakši za korištenje.

Rad otorinolaringologa je pojednostavljen i ubrzan zbog toga što se dio pretraga obavlja na računalu. Ipak, ovakvi slučajevi traže veći oprez u radu i potrebno znanje za interpretiranje nalaza.

Govorna audiometrija je također subjektivna metoda ispitivanja sluha kojom se mjeri postotak razabiranja riječi u uvjetima s ili bez pozadinske buke. Samim time, provjeravaju se i ispituju više razine slušnog puta. Govorni audiogram pokazuje rezultate na osi x i y, a dobiveni rezultati, odnosno krivulja karakteristična je za pojedini tip nagluhosti.

Ovdje se ne koristi čisti ton, već riječ koju ispitanik ponavlja. Osim ove pretrage, danas se koriste i brojne druge, a njihova primjena ovisi isključivo o tome koji se dio oštećenja sluha želi ispitati ili što bi liječnik htio utvrditi.

Objektivne metode ispitivanja sluha

U objektivne metode ispitivanja sluha ubrajaju se audiometrija evociranih potencijala moždanog debla, kohleostapesni refleks, otoakustička emisija i timpanometrija. Audiometrija evociranih potencijala moždanog debla koristi se za ispitivanje funkcije slušnog puta nakon zvučnog podražaja s ciljem određivanja stupnja oštećenja sluha.

Ova je metoda jedna od značajnijih audiometrijskih metoda za određivanje retrokohlearnog oštećenja. Ova pretraga obavlja se u tihoj i zamračenoj komori, a ispitanik je u ležećem položaju. Na glavi ima slušalice kroz koje sluša zvukove kratkog trajanja. Na čelu su mu postavljene male elektrode. Tijekom ove pretrage mjeri se vrijeme koje je potrebno da impuls stigne do određene jezgre (nakupine živčanih stanica).

Timpanogram je dobiveni rezultat timpanometrije, odnosno metode za dijagnosticiranje i ispitivanje podatljivosti timpanoosikularnog sistema. Njome se mjeri i bilježi defleksija zvučnog podražaja dovoljne jakosti na čujućem uhu, čime se ispituje kohleostapesni refleks. Prilikom nedostataka ovaj refleks izostaje i upućuje na neku vrstu nagluhosti i gluhoće.

Otoakustička emisija: metoda kojom se bilježi zvuk koji generira unutarnje uho; može biti izazvana ili spontana. Ako postoji oštećenje osjetnih stanica u unutarnjem uhu, tada se otoakustička emisija ne može zabilježiti. Ova je metoda idealna za utvrđivanje oštećenja sluha kod djece i novorođenčadi.

5 razloga zašto je važno barem jednom godišnje provjeriti sluh

Posljednjih godina istraživanja su pokazala da sluh nema veze samo s ušima. Sluh utječe na brojne aspekte našeg života te ima važnu ulogu u zdravstvenom stanju pojedinca.

Neliječeni gubitak sluha povećava vjerojatnost od nastanka demencije i dolazi do promjena u kognitivnim funkcijama. Osim toga, osoba se automatski zatvara i povlači u svoja četiri zida izbjegavajući druženja.

Stoga, rano otkrivanje i liječenje gubitka sluha u konačnici može poboljšati vaše zdravlje.

  1. Zdraviji život: kao što smo ranije naveli, gubitka sluha povezan je s padom kognitivnih funkcija, s depresijom i sl. Što ste stariji, to se teže oporaviti od same činjenice da gubite sluh. Zato je iznimno važno na vrijeme potražiti pomoć od liječnika, prije nego što nastupe trajna oštećenja.
  2. Bolji društveni odnosi: kada ljudi postupno počnu gubiti sluh, automatski se povlače iz društvenog života, jer druženja mogu biti pomalo neugodna za slabočujuću osobu, osobito ako joj smeta pozadinska buka.
  3. Otkrivanje drugih zdravstvenih problema: gubitak sluha ponekad je simptom za neke druge bolesti. Može biti uzrokovan infekcijom ili oštećenjem ušnog voska ili nekim drugim ozbiljnijim zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes, bolesti krvožilnog sustava ili problemi s bubrezima. Gubitak sluha nerijetko je povezan i s demencijom.
  4. Uklanjanje nesigurnosti: ako razmišljate o testiranju sluha, vjerojatno sumnjate da slabije čujete. Jako je stresno cijelo vrijeme živjeti u nesigurnosti. Testovi kojima se provjerava sluh bezbolni su i kratko traju, a što je najvažnije, ukazat će na stvarno zdravstveno stanje.
  5. Bolja kvaliteta života: vjerujemo kako su očite sve prednosti testiranja sluha i primjena odgovarajuće terapije. „Preuzimanje kontrole“ nad zdravljem sluha dovodi do poboljšanja ukupne kvalitete života ne samo za vas nego i za vašu obitelj i prijatelje.
Sljedeći članakUpala uha

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Čuvarkuća za uho

Čuvarkuća je poznata biljka za koju se od davnina vjerovalo da liječi brojna medicinska stanja i upale. Rimljani su je sadili ispod prozora vjerujući...

Začepljeno uho

Postoji puno načina i metoda za tretiranje začepljenog uha. Neki uključuju primjenu lijekova, dok drugi podrazumijevaju korištenje domaćih pripravaka. Prije nego što krenete s odčepljivanjem...

Savjeti za Poboljšanje sluha

Naprežete li se kada gledate i slušate televizijski program? Ne razumijete u potpunosti sugovornike? Zabrinuti ste zbog toga što se vaš sluh pogoršao? Ne...

Cerumen – Ušni Vosak u uhu

Ušni vosak, medicinskim nazivom poznatija kao cerumen, je materija žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima. Nastaje djelovanjem ceruminoznih žlijezda. Iako većina ljudi...

Što je Eustahijeva cijev?

Eustahijeva cijev je cjevčica koja povezuje ždrijelo i srednje uho. Odgovorna je za propuštanje manje količine zraka s ciljem izjednačavanja atmosferskog tlaka i tlaka...