Naslovnica Savjeti Savjeti za Poboljšanje sluha

Savjeti za Poboljšanje sluha

Naprežete li se kada gledate i slušate televizijski program? Ne razumijete u potpunosti sugovornike? Zabrinuti ste zbog toga što se vaš sluh pogoršao? Ne brinite. Niste sami.

U današnje je vrijeme na području audiologije došlo do impresivnog napretka u tehnologiji izrade slušnih pomagala. Osim toga, postoji niz jednostavnih i prirodnih stvari koje možete učiniti sami, a koje će vam pomoći poboljšati vaš sluh.

No, više o poboljšanju sluha u nastavku koji slijedi.

Vježbajte – ne u teretani

Vaše uši otkrivaju zvukove, ali vaš mozak ih tumači. Vježbe koje osnažuju sposobnost slušanja u mozgu mogu vam pomoći da poboljšate sluh. Primjerice, prošećite šumom pješačkim stazama, plažom ili nekim drugim mjestom gdje ima ljudi, životinja…

Usredotočite se na svoju okolinu i zapišite sve što čujete: od cvrkuta ptica, laveža pasa, žamora ljudi pa sve do zvukova vjetra. Ponavljate ovu vježbu nekoliko dana za redom kako biste postupno prilagodili svoj sluh ambijentalnoj buci.

Za drugu vježbu zamolite prijatelja, partnera ili člana obitelji da vam naglas čita iz knjige ili časopisa o nepoznatoj temi. Nakon svake rečenice pokušajte ponoviti točno ono što je ta osoba rekla. Kada ste u stanju dosljedno ponoviti rečenicu, od riječi do riječi, ponovite istu vježbu s pozadinskom bukom s tv-a ili radija.

Lagana fizička aktivnost – šetnja

Fizička aktivnost je jedna od najkorisnijih stvari koje možete učiniti za vaše cjelokupno zdravlje. Isto vrijedi i za poboljšanje sluha. Provedena su istraživanja na ovu temu, a rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Medicine ukazali su na to da veći opseg struka i manja fizička aktivnost utječe na veći rizik od gubitka sluha. Osobito kod žena. Osobe koje su bile obuhvaćene istraživanjem vježbale su u prosjeku dva sata tjedno. Nakon nekog vremena rezultati su pokazali smanjeni rizik od gubitka sluha.

Otorinolaringolozi i audiolozi vjeruju da vježbanje povećava protok krvi u uho. Dobra cirkulacija neophodna je za zdravlje malih stanica u unutarnjem uhu koje su odgovorne za pretvorbu zvuka u električne impulse. Ove se stanice ne regeneriraju, što znači da trajno oštećuju sluh kada ne funkcioniraju ispravno.

Ako hodanje nije vaša omiljena aktivnost, pronađite druge fizičke aktivnosti koje vas više raduju. To može biti planinarenje, vrtlarstvo, golf i sl. American Heart Association preporučuje najmanje 30 minuta umjerene tjelovježbe na dan, najmanje pet puta tjedno.

VAŽNO JE ZNATI: obavezno se konzultirajte s liječnikom prije započinjanja bilo kakve aktivnosti, osobito samostalnog planinarenja.

Prestanite pušiti

Ako ste čekali dobar razlog da prestanete pušiti, evo jednoga. Prema nedavnim istraživanjima sa Sveučilišta u Manchesteru kod pušača je čak za 28% veća vjerojatnost gubitka sluha, nego kog nepušača. Rizik od gubitka sluha povećavao se s količinom konzumiranih cigareta i vremenom kroz koje ih je pojedinac konzumirao.

Medicinski stručnjaci vjeruju da nikotini i ugljični monoksid u cigaretama zatežu krvne žile te izgladnjuju vaše uho nedostatkom kisika potrebnog za funkcioniranje mali stanica u uhu. Pušenje također iritira sluznicu srednjeg uha i narušava normalnu funkciju Eustahijeve cijevi. Nikotin uzrokuje zujanje u ušima, a stručnjaci vjeruju da to ometa odnosno da negativno utječe na neurotransmitere u slušnom živcu jer ih sprječava da pravilno prenose poruke iz slušnog živca do mozga.

Srećom, prestajanje s lošom navikom u trenutku pogoduje boljem zdravlju. Vaša će pluća sama započeti tretman izlječenja čim prestanete pušiti. Važno je napomenuti da osim na sluh, pušenje negativno utječe i na cjelokupni organizam.

Smanjite glasnoću

Najlakši način da se spriječi gubitak sluha je smanjiti glasnoću buke u važem okruženju. U Americi su provedena brojna istraživanja na ovu temu, a rezultati su pokazali da je čak 26 milijuna Amerikanaca oštetilo sluh zbog pretjeranog izlaganja buci.

Dobra vijest je da ta da je gubitak sluha uzrokovan prekomjernim izlaganjem buci moguće spriječiti. Stručnjaci navode prijedloge za zaštitu sluha od prevelike buke:
– Saznajte koji su zvukovi iz vašeg okruženja štetni (85 decibela ili glasnije)
– Nosite odgovarajuću zaštitu za sluh poput čepića za uši kad god je to potrebno.
– Ako ne možete zaštititi svoj sluh od glasne buke, udaljite se od njega.

Rješavajte zagonetke

Mozak igra tako važnu ulogu u obradi zvučnih informacija koje prima naše uho da to jednostavno ne možemo ignorirati. Istraživanja su pokazala da postoje ogromne veze između gubitka sluha i mentalnih stanja kao što su tjeskoba ili depresija.

To može biti posljedica atrofije mozga, odnosno slučaj kada se stanice mozga i veze smanje ili oštete. Sve to negativno utječe na naš sluh. Baš poput mišića, i vaš mozak treba redovno vježbati da bi ostao jak i nastavio s pravilnim radom.

Rješavanje raznih zagonetki kao što su križaljke, traženje riječi ili Sudoku iznimno su zabavne vježbe za osvježavanje mozga i sprječavanje atrofije mozga. Dakle, igrajte se kako biste održali ili čak poboljšali vaš sluh.

Radite jogu

Joga je poznata u cijelom svijetu i primjenjuje se zbog svoje široke palete zdravstvenih prednosti. Srećom, postoje i vježbe joge koje vam mogu pomoći u poboljšanju vašeg sluha.

Glavni cilj ovih vježbi je povećati cirkulaciju u vašim ušima i u mozgu, jer povećana cirkulacija s druge strane poboljšava živčane funkcije te uklanja otpad i toksine. Joga položaji koji pomažu u cirkulaciju su položaj stabla, položaj lotosa, položaj kobre i trokuta. Joga također pozitivno utječe na borbu protiv tinitusa.

15 minuta meditacije dnevno za bolji sluh

Meditirajte u parku ili nekom drugom javnom prostoru gdje ćete biti okruženi raznim zvukovima. Dok meditirate, dišite duboko kako bite potaknuli cirkulaciju krvi i povećali protok kisika u vašem tijelu. Usredotočite se na svaki zvuk oko sebe i pokušajte ustanoviti odakle dolazi.

Vježbe meditacije pomoći će vam da se usredotočite na dešifriranje zvukova u bučnom okruženju. Osim toga što ćete se usredotočiti na zvuk koji čujete, ovakve vježbe idealne su i za prepoznavanje pojedinih zvukova.

Iako sve navedene aktivnosti promiču zdravlje ušiju i bolji sluh, osobe s oštećenjem sluha obavezno trebaju redovno testirati sluh kako bi na vrijeme poduzele druge mjere u slučaju da se sluh pogoršao.

Neliječeni gubitak sluha utječe na samopouzdanje, na mentalno zdravlje, na društveni život pojedinca i sl.

Slušna pomagala za poboljšanje sluha

Ako vam je dijagnosticirano oštećenje i gubitak sluha, stručnjaci će vam preporučiti nošenje namjenskih slušnih pomagala. No, vaš sluh nije jedino što će se poboljšati tijekom redovnog korištenja slušnih aparatića.

Općenito govoreći, poboljšava se vaše cjelokupno zdravlje. Istraživanja su pokazala da su pojedinci koji nose slušne aparate manje umorni, a samim time su sposobniji bolje se koncentrirati, za razliku od onih koji ni na koji način ne tretiraju ovaj nedostatak.

Ako se na vrijeme ne pozabavite s oštećenjem sluha, sve to može negativno utjecati na vaše mentalno zdravlje. Osobito ako ste se izolirali od društva te izbjegavate zajednička druženja i okupljanja.

Istraživanja provedena u ustanovi National Institute on Deafness and Other Communication Disorders ukazala su na to da je gubitak sluha jako povezan s depresijom među odraslim osobama. Ostali rezultati pokazali su da isti pojedinci pate od tjeskobe, depresije i ostalih mentalnih stanja.

Pravilna prehrana s dodatkom vitamina i minerala

Pravilna prehrana također može utjecati na poboljšanje vašeg sluha. Minerali igraju važnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju i pravilnim tjelesnim funkcijama. Kalcij gradi jake kosti i zube. Cink je neophodan mineral za poticanje imunološkog sustava. Ali ono što možda ne znate je činjenica da su neki minerali ključni elementi za zaštitu i poboljšanje sluha.

Minerali su anorganske tvari koje se nalaze u tlu i stijenama. Važne su hranjive tvari koje naše tijelo treba kako bi preživjelo napor svakodnevnog obavljanja raznih fizičkih, ali i psihičkih procesa u tijelu. Postoji puno poznatih minerala, no ovi rijetki su ključni za poboljšanje i očuvanje dobrog sluha.

Kalij

Kalij je odgovoran za reguliranje količine tekućine u krvi i tijelu. To može biti važno za vaš sluh jer tekućina u unutarnjem uhu ovisi o opskrbi kalijem. Kako starimo, razine kalija opadaju, što može biti čimbenik koji pridonosi bržem gubitku i oštećenju sluha.

Hormon aldosteron djelomično je odgovoran za regulaciju kalija. Nije ni čudno što su provedena istraživanja povezala smanjenje aldosteron s povećim rizikom od gubitka sluha. Ono što možete učiniti je redovno konzumirati hranu bogatu kalijem kao što je krumpir, špinat, grah, rajčice, marelice, banane, dinje, jogurt, mlijeko i sl.

Folna kiselina

Folna kiselina je ključni element koji pomaže tijelu da generira rast novih stanica. Istraživanja su pokazala da su odrasli s niskom razinom folne kiseline u krvi skloniji prezbiakuziji.

Neke studije ukazuju na to da dodatak folne kiseline redovnoj prehrani može usporiti gubitak sluha jer se potiče bolja cirkulacija. A izvrsna cirkulacija važna je komponenta u održavanju pravilne funkcije malih stanica u unutarnjem uhu. Hrana bogata folnom kiselinom je špinat, brokula, šparoge i meso iz organske proizvodnje.

Magnezij

Osobe koje redovno konzumiraju hranu bogatu magnezijem imaju manji rizik od oštećenja sluha koje je uzrokovano bukom. Stručnjaci vjeruju da je razlog tome činjenica da se magnezij bori protiv djelovanja slobodnih radikala emitiranih tijekom glasnih zvukova.

To je može usporediti kao zaštitna barijera za osjetljive stanice u unutarnjem uhu. Osim toga, nedostatak magnezija u unutarnjem uhu uzrokuje smanjenje i sužavanje krvnih žila što onemogućuje pravilnu i dostatnu opskrbu uha kisikom.

Hrana bogata magnezijem:
– Banane
– Artičoke
– Krumpir
– Špinat
– Rajčica
– Brokula

Prethodni članakCerumen – Ušni Vosak u uhu
Sljedeći članakZačepljeno uho

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Čuvarkuća za uho

Čuvarkuća je poznata biljka za koju se od davnina vjerovalo da liječi brojna medicinska stanja i upale. Rimljani su je sadili ispod prozora vjerujući...

Začepljeno uho

Postoji puno načina i metoda za tretiranje začepljenog uha. Neki uključuju primjenu lijekova, dok drugi podrazumijevaju korištenje domaćih pripravaka. Prije nego što krenete s odčepljivanjem...

Savjeti za Poboljšanje sluha

Naprežete li se kada gledate i slušate televizijski program? Ne razumijete u potpunosti sugovornike? Zabrinuti ste zbog toga što se vaš sluh pogoršao? Ne...

Cerumen – Ušni Vosak u uhu

Ušni vosak, medicinskim nazivom poznatija kao cerumen, je materija žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima. Nastaje djelovanjem ceruminoznih žlijezda. Iako većina ljudi...

Što je Eustahijeva cijev?

Eustahijeva cijev je cjevčica koja povezuje ždrijelo i srednje uho. Odgovorna je za propuštanje manje količine zraka s ciljem izjednačavanja atmosferskog tlaka i tlaka...