Naslovnica Zdravlje Što je Eustahijeva cijev?

Što je Eustahijeva cijev?

Eustahijeva cijev je cjevčica koja povezuje ždrijelo i srednje uho. Odgovorna je za propuštanje manje količine zraka s ciljem izjednačavanja atmosferskog tlaka i tlaka u srednjem uhu. Eustahijeva cijev može se otvoriti gutanjem i zijevanjem, odnosno pomicanjem vratnih mišića.

Najvažnije funkcije Eustahijeve cijevi su da štiti, provjetrava i odvodi tekućinu iz srednjeg uha kako bi omogućila slobodno pokretanje malih slušnih koščica i prenošenje zvučnih valova.

Eustahijeva cijev: razlike kod djece i odraslih

Veličina Eustahijeve cijevi kod dojenčadi je približno 17,5 mm, a zatim nastavlja rasti do duljine od oko 37,5 mm kada dosegne zrelost. Kut Eustahijeve cijevi kod dojenčadi i djece je samo oko 10° od ravnine očiju. Kod odraslih je kut oko 45°. Ova razlika od 30°smatra se jedinim čimbenikom koji povećava rizik od razvoja disfunkcije srednjeg uha, infekcije uha i ostalim oštećenjima kod djece.

Učinkovitost mišića također se razlikuje kod djece i kod odraslih. Postoje 4 mišića koja doprinose otvaranju i zatvaranju Eustahijeve cijevi. Smatra se da su ti mišići kod djece pasivniji, dok kod odraslih imaju aktivnije djelovanje. I ova razlika također doprinosi povećanom riziku od nastanka disfunkcije srednjeg uha.

Funkcije Eustahijeve cijevi

Eustahijeva cijev najpoznatija je po svojoj ulozi u izjednačavanju pritiska u srednjem uhu.

Iako je to najvažnija uloga, preostale tri odnose se na:
1. Izjednačavanje tlaka srednjeg uha
2. Odvođenje tekućine u srednjem uhu
3. Zaštita srednjeg uha od bakterija i virusa

Eustahijeva cijev se u prosjeku otvara jednom do dvaput u sat vremena. Kada se otvori, ostaje u tom položaju samo oko od 0,3 – 0,5 sekundi. Međutim, zbog zijevanja i gutanja ona se otvara puno češće.

Izjednačavanje tlaka

Atmosferski tlak mijenja se s promjenom visine i promjenom vremenskih uvjeta. Kada se promijeni atmosferski tlak, bubnjić mijenja oblik zbog neravnomjernog pritiska u srednjem uhu.

Bez izjednačavanja tlaka bubnjić ne može reagirati na zvuk na isti način, što pogađa vaš sluh. Ako se pritisak u srednjem uhu ne izjednači te ako se stvori još veći pritisak, možete osjetiti bol. U ekstremnim slučajevima može doći do pucanja bubnjića.

Čišćenje srednjeg uha

Kako bi se održalo pravilno funkcioniranje srednjeg uha, prostor mora biti bez tekućine. Male koštane strukture aktivno pomiču materijal prema otvaranju Eustahijeve cijevi. Ovaj proces ne ovisi o gravitaciji.

Nekoliko stvari može utjecati na normalnu funkciju ovog procesa kao što su promjena viskoznosti ili debljine sluzi u Eustahijevoj cijevi. Primjeri poremećaja koji mogu promijeniti debljinu sluzi odnose se na cističnu fibrozu, upalu srednjeg uha i sinusitis.

Bakterijske i virusne infekcije također mogu utjecati na normalno funkcioniranje srednjeg uha. Tu su i ostale prepreke koje također mogu zatvoriti ili djelomično blokirati otvor Eustahijeve cijevi u stražnjem dijelu grla.

Kako otvoriti Eustahijevu cijev?

Pri promjeni nadmorske visine obično ćete osjetiti osjećaj punine u ušima. Dok je u početku taj osjećaj samo obična smetnja, bez pravilnog izjednačavanja tlaka osjećaj punine može se razviti u neugodnu bol. Da biste se oslobodili osjećaja boli i punine, morate otvoriti Eustahijevu cijev.

To možete učiniti na nekoliko načina:
– Zijevanjem
– Kihanjem
– Žvakanjem žvakaće gume
– Gutanjem sa stisnutim nosnicama
– Odmahujući glavom naprijed-nazad

Disfunkcija Eustahijeve cijevi

Kao što smo ranije spomenuli, kihanjem, gutanjem i zijevanjem otvarate Eustahijevu cijev. To onemogućuje stvaranje pritiska i tekućine unutar vašeg uha.

Postoje i slučajevi kada je Eustahijeva cijev zatvorena, što se medicinskim rječnikom zove disfunkcija Eustahijeve cijevi. U takvim slučajevima zvukovi mogu biti prigušeni te možete osjećati puninu u uhu. Bol u uhu je također moguća opcija.

Simptomi disfunkcije

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, a obično se odnose na:
– Osjećaj punine u ušima
– Prigušeni zvukovi
– Možete čuti klikove odnosno pucketanje u ušima („pop“)
– Šum u ušima

Nije neobično da se javi i problem s održavanjem ravnoteže.

Što uzrokuje disfunkciju ?

Najčešći uzrok disfunkcije Eustahijeve cijevi je upala zbog nakupljanja sluzi ili tekućine. Do toga može doći i tijekom obične prehlade, gripe, zbog infekcije sinusa ili problema s alergijama.

Neki ljudi imaju puno veći rizik za disfunkciju Eustahijeve cijevi. Primjerice, djeca. Eustahijeva cijev kod djece je puno kraća i ravnija od Eustahijeve cijevi kod odraslih. To olakšava prolaz bakterijama i virusima da dođu do srednjeg uha te u isto vrijeme pogoduje zadržavanju tekućine. Osim toga, imunološki sustav kod djece nije u potpunosti razvijen, što otežava borbu protiv infekcija.

Pušači su također izložena skupina pojedinaca. Pušenje oštećuje sićušne dlačice koje čiste sluz na prostoru od srednjeg uha do stražnjeg dijela nosa, što potiče nakupljanje sluzi u Eustahijevoj cijevi.

Pretile osobe također pate od većeg rizika za disfunkciju Eustahijeve cijevi.

Dijagnoza i liječenje

Liječnik će razgovarati s vama o eventualnim simptomima i pregledat će ušne kanale, bubnjiće, nosne prolaze kao i stražnji dio grla.

Simptomi disfunkcije Eustahijeve cijevi obično nestaju bez primjene lijekova. Jednostavno morate raditi „vježbe“ za otvaranje cijevi. To uključuje gutanje, zijevanje ili žvakanje žvakaće gume. Isto tako, osjećaj punine u ušima možete se osloboditi tako što ćete duboku udahnuti, stisnuti nosnice i polako „ispuštati“ zrak kroz zatvorena usta.

Ako ove strategije ne budu od koristi, posjetite liječnika. Liječnički tretmani obično se kreću od nazalnih dekongestiva do operacije. Važno je napomenuti kako je disfunkcija Eustahijeve cijevi moguća i uslijed alergijskih reakcija. Postoji i nekoliko različitih načina na koje rješavati probleme s disfunkcijom Eustahijeve cijevi koji su povezani s alergijama.

Najprije treba prepoznati alergen koji utječe na čovjekovo stanje organizma i ukloniti ga iz okoline. Nakon toga se mogu primjenjivati intranazalni steroidi koji će smanjiti upalu sluznice nosa. Obično se preporučuje dvotjedna terapija kako bi se utvrdio stvarni učinak lijeka. Zatim, tu su i dekongestivi koji sužavaju krvne žile i pomažu u otvaranju Eustahijeve cijevi te smanjuju oticanje sluznice nosa. Ovi lijekovi djeluju odmah te se mogu uzimati po potrebi.

Pri tome imajte na omu da:
Oralni lijekovi djeluju oko 4 sata i ne bi se trebali koristiti prije odlaska na spavanje jer mogu značajno otežati pokušaj spavanja.
Sprejevi i kapi za nos također su izvrsna opcija, no, s obzirom na to da se tijelo vrlo brzo navikne na ovakve lijekove, nemojte ih koristiti duže od 3 dana za redom.
Antihistaminici djeluju kako bi smanjili odgovor organizma na alergene. Ovi lijekovi mogu biti korisni za neke pacijente te se također uzimaju po potrebi.

Operativni zahvati za liječenje disfunkcije

Primarni cilj kirurškog liječenja je zaobići Eustahijevu cijev kako bi se srednje uho prozračilo. Operacija može obnoviti sluh, osloboditi vas osjećaja pritiska i uhu i smanjiti sklonost infekcijama srednjeg uha.

Vrste operacija:

Miringotomija: postupak tijekom kojeg se napravi mali rez u bubnjiću te se usisava tekućina iz srednjeg uha. Kod odraslih osoba rez je često otvoren dovoljno dugo da se smanji oticanje Eustahijeve cijevi.

Postavljanje cijevi za izjednačavanje tlaka: tijekom ovog postupka liječnici u bubnjić umeću malu šuplju cijev od plastike ili metala koja služi za izjednačavanje tlaka. Cijev u isto vrijeme osigurava ventilaciju srednjeg uha za 6-12 mjeseci.

Prevencija disfunkcije Eustahijeve cijevi

Tijekom slijetanja aviona ne zaboravite češće gutati. Eustahijeva cijev je obično zatvorena, osim kada gutate ili zijevate. Osim toga, koristite žvakaće gume, tvrde slatkiše ili bilo što drugo što bi vam moglo pomoći u učestalijem gutanju. Isto tako, nikako ne spavajte u posljednjem dijelu leta jer se možete probuditi s bolovima u ušima.

Uzimanje dekongestiva 2-3 sata prije predviđenog slijetanja pomaže u smanjenju otekline Eustahijeve cijevi i njezinom otvaranju. Ako je riječ o nazalnim sprejevima, njih treba koristiti otprilike sat vremena prije slijetanja.

VAŽNO JE ZNATI:
Izbjegavanje let avionom kada imate gripu, prehladu ili jako izražene alergijske reakcije!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Čuvarkuća za uho

Čuvarkuća je poznata biljka za koju se od davnina vjerovalo da liječi brojna medicinska stanja i upale. Rimljani su je sadili ispod prozora vjerujući...

Začepljeno uho

Postoji puno načina i metoda za tretiranje začepljenog uha. Neki uključuju primjenu lijekova, dok drugi podrazumijevaju korištenje domaćih pripravaka. Prije nego što krenete s odčepljivanjem...

Savjeti za Poboljšanje sluha

Naprežete li se kada gledate i slušate televizijski program? Ne razumijete u potpunosti sugovornike? Zabrinuti ste zbog toga što se vaš sluh pogoršao? Ne...

Cerumen – Ušni Vosak u uhu

Ušni vosak, medicinskim nazivom poznatija kao cerumen, je materija žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima. Nastaje djelovanjem ceruminoznih žlijezda. Iako većina ljudi...

Što je Eustahijeva cijev?

Eustahijeva cijev je cjevčica koja povezuje ždrijelo i srednje uho. Odgovorna je za propuštanje manje količine zraka s ciljem izjednačavanja atmosferskog tlaka i tlaka...