Naslovnica Zdravlje Pucketanje u uhu

Pucketanje u uhu

Imate li ponekad i vi osjećaj da čujete pucketanje u uhu kod gutanja? Ne mora značiti da su takvi zvukovi uvijek neugodni, no postoje situacije kad biste zbog toga trebali posjetiti liječnika.

Pucketanje u uhu može biti povezano s prehladom i sinusima, s promjenom tlaka ili zbog nekih drugih banalnih čimbenika. Danas ćemo vas, dakle, upoznati s najčešćim uzrocima pucketanja. Zatim navodimo najučinkovitije načine za rješavanje ovih stanja. Opisujemo primjenu glicerina, maslinovog ulja, vodikovog peroksida, tople vode i sl. Na kraju donosimo kratki popis prirodnog liječenja pucketanja u uhu bez primjene ikakvih pripravaka.

Pucketanje u uhu

Pucketanje u uhu kod gutanja vrlo je uobičajena pojava koju doživljava veliki broj ljudi. U većini slučajeva to je znak određenih abnormalnosti koje se javljaju u strukturi uha, u njegovom unutarnjem dijelu. Dok su neki slučajevi pucketanja u uhu benigni, kao što je pucketanje tijekom pomicanja čeljusti, postoje i oni koje nipošto ne treba zanemariti.

Ova pojave može biti veoma neugodna za pojedince toliko da dovodi do stanja uznemirenosti. Zbog toga, ne možemo se usredotočiti na ono čime se trenutno bavimo, nego tražimo izvor odnosno uzrok ove pojave. Pucketanje u uhu može dovesti i do anksioznosti, nedostatka sna, depresije ili slabijeg uspjeha i školi ili na poslu.

Uzroci pucketanja u uhu

Nakupine voska u ušima: najčešći uzrok ove pojave je vosak u ušima. Ušni vosak može se stvrdnuti i osušiti te prekriti bubnjić. S obzirom na to da je bubnjić važna komponenta u provođenju zvuka, njezina prekrivenost tvrdom tvari (voskom) može dovesti do osjećaja pucketanja u ušima.

Disfunkcionalnost Eustahijeve cijevi: drugi uobičajeni uzrok pucketanja u ušima je disfunkcionalnost Eustahijeve cijevi. Naime, Eustahijeva cijev povezuje srednje uho i ždrijelo. Odnosno, cijev se proteže od prednjeg dijela srednjeg uha pa sve do donje nosne školjke. Kada gutamo ili zijevamo pomiču se mišići vrata.

Mišići vrata otvaraju Eustahijevu cijev kako bi propustila zrak. Sami proces propuštanja zraka definiran je kao izjednačavanje pritiska u ušima. U slučaju da Eustahijeva cijev ne funkcionira u najboljem redu, najbolji pokazatelj za to jest pucketanje u uhu kod zijevanja ili kod gutanja. Najčešći uzroci disfunkcionalnosti Eustahijeve cijevi su alergije i prehlade.

Lijekovi: postoje brojni lijekovi koji se daju na recept, a mogu oštetiti slušni živac koji je odgovoran za doživljavanje zvukova oko sebe.

U slučaju da se lijekovi ne koriste prema preporučenim uputama liječnika ili ljekarnika, pacijent može doživjeti iznenadni gubitak sluha, može se pojaviti zujanje u ušima, „škljocanje“ ili čak pucketanje u uhu. Ove su pojave najčešće kod osoba koje konzumiraju veliku dozu ibuprofena, određenih antibiotika ili nekih diuretika.

Poremećaji temporomandibularnog zgloba: temporomandibularni zglob je najsloženiji zglob u tijelu. Na licu imamo dva ovakva zgloba; sa svake strane po jedan. Temporomandibularni zglob je mejsto na kojem se spaja temporalna kost lubanje s mandibulom odnosno donjom čeljusti.  Svakodnevne uobičajene radnje poput žvakanja hrane, govorenja i disanja počivaju na ovom zglobu.

Važno je napomenuti kako prilikom žvakanja temporomandibularni zglob podnosi iznimno jak pritisak. Poremećaj ovog zgloba poznatiji je pod nazivom TMJ, a njegove uzroke teško je odrediti. Mogu nastati kao posljedica nekoliko čimbenika uključujući genetiku, artritis ili ozljede čeljusti.

Infekcija uha: određena bakterijska ili virusna infekcija može zaraziti uho i njegove unutarnje strukture što dovodi do poremećaja u sluhu kao i stvaranja osjećaja pucketanja u uhu. Važno je napomenuti i sinusna infekcija može biti povezana s blokadom Eustahijeve cijevi.

Prehlada: prehlada također može uzrokovati disfunkciju Eustahijeve cijevi. Naime, u Eustahijevoj cijevi nakuplja se sluz koja blokira njezino normalno funkcioniranje. Samim time dolazi do promjene tlaka (povećavanje ili smanjenje) u vanjskom dijelu uha.

Dakle, kada osoba obavlja svakodnevne životne funkcije kao što su jedenje, gutanje, govorenje i sl., tlak u uhu se otpušta i dolazi do izjednačavanja tlaka u srednjem i u vanjskom uhu. Upravo zato za vrijeme prehlade pojedinac može čuti pucketanje u uhu.

Buka: stalno izlaganje glasnim zvukovima može ozbiljno oštetiti bubnjić i njegove unutarnje strukture uzrokujući gubitak sluha ili osjećaj pucketanja u ušima.

Strani predmet u uhu: bilo koji predmet koji ulazi u srednje uho potencijalni je činitelj štete. Bez obzira na to je li riječ o štapiću za uši ili o kukcu zarobljenom u ušnom kanalu, javlja se osjećaj pucketanja u uhu.

Kako se riješiti pucketanja u uhu

Uklanjanje ušnog voska

Višak nakupljenog voska u ušima može se ukloniti brzo i lagano jednim posjetom liječniku. Savjetujemo vam da za čišćenje ušiju ne koristite štapiće za uši, jer tako možete samo još dublje gurnuti vosak. A to može uzrokovati ozbiljno oštećenje bubnjića.

U nastavku donosimo nekoliko prirodnih lijekova za uklanjanje viška voska:

Maslinovo ulje: maslinovo ulje pomaže omekšati vosak. Proces započnite zagrijavanjem čistog maslinovog ulja. Nagnite glavu u stranu i pomoću kapaljke stavite dvije kapi ulja u začepljeno uho. Ostanite u tom položaju 10 minuta da ulje u potpunosti omekša nakupine voska. Kad je vosak omekšao, uzmite mekani komad krpice te lagano uklonite ulje i višak voska iz uha.

Vodikov peroksid: vodikov peroksid obično se koristi za zacjeljivanje rana, no isto tako primjenjuje se i za uklanjanje tvrdih nakupina voska u ušima. Napominjemo da vodikov peroksid možete koristiti tek nakon što ste obavili razgovor s liječnikom i dobili njegovu pozitivnu povratnu reakciju.

Inače, izbjegavajte koristiti bilo što na svoju ruku. Naime, za ovu svrhu koristi se 3% vodikov peroksid. Pomoću kapaljke za uši ukapajte dvije kapljice u uho. Ostavite 10 minuta da djeluje, a zatim nagnite glavu u drugu stranu da iscuri. Uklonite višak voska mekanom maramicom.

Topla voda: topla voda također može pomoći u omekšavanju stvrdnutih nakupina voska. Napunite špricu toplom vodom i ukapajte u uho. Nakon 10 minuta okrenite glavu prema podu da iscuri višak vode. Uklonite mekani ušni vosak.

Glicerin: glicerin je prirodni proizvod koji je također učinkovit u omekšavanju ušnog voska.
Ulje čajevca: ulje čajevca ima izvrsna ljekovita svojstva i može se primjenjivati za uklanjanje voska u ušima. Napunite špricu uljem i ukapajte nekoliko kapi u svako uho. Ostavite 5-7 minuta, a zatim pomoću mekane maramice osušite uši i uklonite višak voska.

No, ni jedan navedeni sastojak nije siguran kao što je liječnički tretman. Savjetujemo vam da domaće lijekove za uklanjanje ušnog voska radite isključivo po dogovoru ili preporuci liječnika.

Oporavljanje Eustahijeve cijevi

Ovo stanje uglavnom se može riješiti brzo i jednostavno, no ako su simptomi jako izraženi i traju duže od dva tjedna, liječnik će vam sigurno savjetovati neki oblik liječenja. Mogućnosti tretmana razlikuju se ovisno o jačini i uzroku disfunkcionalnosti Eustahijeve cijevi.

Liječenje može uključivati korištenje odgovarajućih lijekova, a u slučaju ozbiljnijeg stanja i kiruršku intervenciju. Najčešća operacije koja se poduzima uslijed liječenja Eustahijeve cijevi je miringotomija. Miringotomija je kirurški zahvat tijekom kojeg otorinolaringolog napravi rez na bubnjiću radi otpuštanja tekućine ili smanjivanja tlaka.

Lijekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma disfunkcije Eustahijeve cijevi odnose se na:

  • antihistaminike (za liječenje alergijskih bolesti)
  • dekongestanti
  • antibiotici
  • simetikon (sredstva za ublažavanje boli)

3 savjeta za liječenja pucketanja u uhu bez ikakvih pripravaka

Ako vaše zdravstveno stanje nije ozbiljno, dakle, ako se radi o običnoj prehladi ili višku voska, pokušajte se riješiti pucketanja u vaša četiri zida.

Ostavite kako je: ako znate da je uzrok pucketanja u ušima prehlada ili nagla promjena tlaka, ne morate poduzimati ništa kako biste se riješili neugodnog osjećaja. Stanje bi se trebalo vratiti u normalu nakon tjedan dana.

Žvačite i gutajte: ove radnje uzrokuju otvaranje i zatvaranje Eustahijeve cijevi pomažući u ispuštanju eventualne tekućine i pročišćavanju srednjeg uha.

Duboko udahnite, zatvorite usta i pritisnite nosnice, a zatim polako počnite „izdisati“ bez otvaranja usta i nosa. To može ublažiti pritisak, no pri izvođenju ove radnje treba biti oprezan kako se ne biste oštetili bubnjiće.

VAŽNO JE ZNATI: Napominjemo kako ni jedna metoda liječenja Eustahijeve cijevi nije pouzdana; jedini lijek je pravovremeni posjet liječniku.

Prethodni članakDisleksija i disgrafija
Sljedeći članakČepići za uši

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Cerumen – Ušni Vosak u uhu

Ušni vosak, medicinskim nazivom poznatija kao cerumen, je materija žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima. Nastaje djelovanjem ceruminoznih žlijezda. Iako većina ljudi...

Što je Eustahijeva cijev?

Eustahijeva cijev je cjevčica koja povezuje ždrijelo i srednje uho. Odgovorna je za propuštanje manje količine zraka s ciljem izjednačavanja atmosferskog tlaka i tlaka...

Bol u uhu – Uzroci i Liječenje

Velika većina ljudi pretpostavlja da se bol u uhu javlja samo kod djece, no moramo vas razuvjeriti; bol u uhu česta je i kod...

Otoskleroza

Kako bismo mogli ispravno čuti sve zvukove koji nas okružuju, struktura uha mora biti takva da omogući prijenos zvukova iz vanjskog do unutarnjeg uha....

Upala uha – liječenje maslinovim uljem

Uho se može podijeliti na tri dijela. Vidljivi dio uha s ušnim kanalom je vanjsko uho. Male kosti pomoću kojih razaznajemo poznate zvukove iz...