Upala uha

Jeste li znali da neliječena upala uha može uzrokovati trajne posljedice na sluh? Ako imate osjećaj pritiska ili punoće u uhu, ako primijetite da slabije čujete, obavezno posjetite liječnika, kako bi se na vrijeme krenulo s terapijom.

Upala uha učestala je pojava kod djece i kod odraslih osoba. To je bakterijska ili virusna infekcija koja djeluje na prostor iza bubnjića. Razlog nastanka upale uha odnosi se na Eustahijevu cijev koja zbog određenih razloga nije u mogućnosti propuštati zrak te tako dolazi do stvaranja većeg pritiska u uhu. U srednjem uhu zna se nakupljati tekućina, stoga može biti riječ o prilično bolnim zdravstvenim stanjima.

Upale uha često započinju običnom prehladom, točnije virusima koji se ne liječe antibioticima.

Što uzrokuje upalu uha?
Simptomi upale uha
Postavljanje dijagnoze
Liječenje upale uha
Komplikacije upale uha
Preventivne mjere

ŠTO UZROKUJE UPALU UHA?

Uzroci ovakvih upala uglavnom su infekcije virusa ili bakterija koje, kao što smo ranije spomenuli, često znaju biti rezultat prehlade, alergije, gripe, začepljenje Eustahijeve cijevi ili neke druge bolesti.

Eustahijeva cijev ima veliku važnost jer izjednačava tlak u srednjem uhu s atmosferskim tlakom te odvodi iscjedak iz srednjeg uha. Uslijed upala ili oteklina Eustahijeva cijev može se blokirati, a to će rezultirati nakupljanjem tekućine u srednjem uhu.

Upale odnosno infekcije uha češća su pojave kod djece jer djeca imaju užu i horizontalnu Eustahijevu cijev. Te osobine ujedno predstavljaju čimbenike koji utječu i smanjuju njezinu funkcionalnost. Upala uha kod djece može se primijetiti po znakovima i simptomima koji se javljaju.

Simptomi se odnose na: bol u uhu, pogotovo kada je dijete u ležećem položaju, na poteškoće sa spavanjem, na poteškoće sa sluhom ili reagiranjem na zvukove.
Upale su izražene i u ljetnim mjesecima zbog češćeg plivanja u bazenima ili moru. Uho, odnosno zvukovod koji je konstantno izložen vodi može uzrokovati gubitak cerumena, a gubitak cerumena uzrokuje iritaciju kože i smanjivanje kiselosti u uhu, koja ja važna jer uhu pruža zaštitu.

Narušavanje ravnoteže uzrokuje razmnožavanje bakterija i nastanak upale. Upalu uha može izazvati i prečesto korištenje štapića za čišćenje ušiju. Na taj se način cerumen samo dublje nabija u pojedine dijelove uha i oštećuje kožu.

Simptomi upale uha

Najčešći simptomi za upalu uha kod odraslih jesu povišena tjelesna temperatura, jak pritisak u ušima, osjećaj punoće u uhu, bol u uhu, gubitak sluha i uznemirenost. Nesanica također može biti jedan od simptoma.

Gubitak ravnoteže, glavobolja i tekućina u uhu također mogu biti jasni pokazatelji nastanka virusne ili bakterijske infekcije uha. Upala uha kod djece može se izliječiti na nekoliko načina, a to ovisi o dobi djeteta i o težini simptoma.

Ovakve upale uglavnom se liječe bez primjene antibiotika. Obična infekcija uha može trajati između jednog i dva tjedna, bez ikakvog liječenja. Ovakav se pristup liječenja može primijeniti u slučajevima kada je dijete staro između 6 i 24 mjeseca te nema tjelesnu temperaturu višu od 39°C.

Postoje tri oblika upale srednjeg uha: akutni, sekretorni i kronični. Akutni otitis popraćen je jakim i pulsirajućim bolovima te zujanjem u ušima. Često, može doći i do slabljenja sluha.

Akutna upala srednjeg uha je upalni proces koji zahvaća Eustahijevu cijev, šupljine u kosti iza uha i srednje uho. Najčešća je infekcija kod djece i dojenčadi.

Sekretorna upala srednjeg uha: zdravstveno stanje tijekom kojeg postoje nakupine sekreta u srednjem uhu, a simptomi su osjećaj punoće u uhu, nagluhost i bol oko uha. Do sekretorne upale dolazi uslijed nepotpunog povlačenja akutne upale.

Kronična upala srednjeg uha: riječ je o trajnom gnojnom iscjetku kroz perforirani bubnjić. Neki od uzroka kronične upale srednjeg uha odnose se na začepljenje Eustahijeve cijevi, mehaničko oštećenje tijekom udarca, kemijske ili toplinske opekline, nakupljanje vode tijekom kupanja ili plivanja i sl. Glavni simptom koji ukazuje na ovo zdravstveno stanje je gubitak provodnog sluha.

Nakon kronične upale može doći do nastanka ušnih polipa koji ukazuju na kolesteatom, odnosno izraslinu epitela. Osobe s kolesteatomom imaju polipoidnu masu koja viri iz perforiranog bubnjića, a zvukovod je začepljen granulacijskim tkivom.

Liječenje kronične upale srednjeg uha: liječenje upale obavlja se čišćenjem zvukovoda nekoliko puta na dan. Za čišćenje se koristi topla otopina peroksida i sterilne vode. Nakon ispiranja, koriste se odgovarajuće kapi.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Liječnik će u razgovoru s vama dobiti uvid u povijest vaših bolesti. Osim toga, pregledat će vanjsko uho i bubnjić koristeći se otoskopom; posebnim uređajem za pregled bubnjića. Postoji i pneumatski otoskop koji služi za testiranje pokretljivosti bubnjića.

Pomoću njega se upuhuje zrak u uho. Ako u uhu postoji tekućina koja ukazuje na upalu, kretanje bubnjića je ograničeno. Osim toga, postoji još jedna način na koji liječnik može utvrditi postojanje upale, a to je timpanometrija.

Timpanometrija ukazuje na tlak u srednjem uhu, a dobra je za utvrđivanje tekućine u srednjem uhu, tumora u srednjem uhu, upale u srednjem uhu, problema s Eustahijevom cijevi ili lošeg kontakta između kostiju u srednjem uhu

Timpanometrija se izvodi tako da liječnik koristeći otoskop pregledava slušni kanal te utvrđuje nepostojanje voska ili nekih drugih stranih tijela. Zatim se u kanal postavlja sonda s tri kanala (zvučnik, mikrofon i kanal koji mijenja tlak). Liječnik mjeri pomicanje bubnjića što ukazuje na određene nepravilnosti.

Timpanometrija je bezbolna pretraga koja traje tek dvije do tri minute. Kao rezultat timpanometrije dobije se nalaz timpanogram, koji u obliku krivulje pokazuje koliko se zvuka odbilo od bubnjića i vratilo do mikrofona.

Idealni nalaz je krivulja u obliku slova A. Ravna krivulja timpanograma ukazuje na postojanje tekućine iza bubnjića. Timpanometrija se ne izvodi, ako su na vanjskom uhu jasno vidljivi znakovi upale srednjeg uha.

LIJEČENJE UPALE UHA

Za liječenje upale uha koriste se lijekovi koji će smanjiti otjecanje Eustahijeve cijevi. Upala uha se kod odraslih osoba liječi 10 – ak dana i to primjenom jačih doza amoksicilina ili penicilina. Budući da je moguća i pojava visoke tjelesne temperature, preporučuju se brufeni, panadoli i analgetici za umirenje.

Budući da upala uha može biti alergijska reakcija, za ublažavanje tegoba u tim se slučajevima koriste i antihistaminici, odnosno lijekovi protiv alergija. Važno je naglasiti da se prilikom korištenja pojedinih lijekova za povlačenje simptoma savjetujete s liječnikom ili ljekarnikom.

Nakon što vam je liječnik prepisao lijekove, vodite računa o tome da se pridržavate njegovih uputa čak i onda kada su se simptomi ublažili i djelomično povukli. Ako se ne pridržavate uputa možete potaknuti ponovno nastajanje infekcija, no ovaj put bakterije mogu biti otporne na antibiotike.

U slučaju da ste slučajno preskočili dozu, možete se savjetovati i s ljekarnikom. Jedina vrsta upale uha koja se liječi isključivo antibioticima jest kronična upala uha. Nju je teško izliječiti, a antibiotici se koriste u obliku kapi za uši.

Kronične upale uha odnose se na nakupljanje mnogo tekućine u srednjem uhu i na iznimno česte infekcije. Takva je stanja uvijek potrebno pozorno pratiti. Osim primjene antibiotika, postoje i drugi načini na koje možete smanjiti bol u uhu koja je nastala upalom uha, no o tome ćete se savjetovati s liječnikom.

Nakon što se bolest povuče, otorinolaringolog će vam preporučiti ispiranje ušiju odnosno ušnog kanala od nakupljenog gnoja. Nerijetko se preporučuje i korištenje kapi za nos. Osim kapi za nos, antibiotika, analgetika i ostalih lijekova, preporučujemo vam da se s vašim ljekarom savjetujete i oko prirodnih metoda liječenja te ljekovitih biljnih pripravaka.

Tradicija govori kako se u tu svrhu koristio svježi sok od čuvarkuće, koji rastvara sekret iz uha te samim time uzrokuje popuštanje pritiska u ušima. Ispiranje ušiju s čajem od kamilice također je alternativna metoda liječenja spomenutih tegoba

Izbjegavajte kombiniranje medicinskih lijekova i prirodnih pripravaka na svoju ruku! Upala uha zahtjeva disciplinu i pravilan pristup u liječenju te ne predstavlja bezazlenu stvar.
U slučaju boli ili pritiska u ušima, preporučuje se posjet liječniku jer to može značiti početak razvoja upale uha.

Nužan je pravovremeni posjet otorinolaringologu kako bi se osigurala bezbrižnost te kako ne bi došlo do određenih komplikacija.

Komplikacije upale uha

Upala uha nije bezazleno zdravstveno stanje te ju je potrebno pravilno liječiti, kako ne bi došlo do komplikacija. Neliječene upale uha mogu dovesti do trajnog gubitka sluha, do problema s govorom i infekcijama u drugim dijelovima glave.

Akutni mastoiditis: upala kosti odnosno mastoidnih zračnih prostora

Simptomi: crvenilo, vrućica, jaka bol, odstojeća uška, otečenost i sl. Simptomi su vidljivi 4-7 dana nakon početka akutne upale srednjeg uha. Dijagnoza se postavlja na temelju laboratorijskih nalaza, rendgena, kliničke slike

Liječenje: pomoću antibiotika ili kirurško liječenje (uklanjanje mastoidnih zračnih prostora)

Preventivne mjere

Postoje različiti preventivni načini pomoću kojih se može spriječiti upala uha kod odraslih. Riječ je o pravilnoj prehrani i pravilnom odmoru, sustavnom vježbanju te tjelesnoj aktivnosti. U slučaju ako osobe pate od kroničnih upala uha, važno je poduzimati mjere opreza prilikom banalnih stvari poput kupanja ili šamponiranja kose.

U tom slučaju zaštitite uho slušalicama ili pamučnim vaticama koje će spriječiti doticaj prljave vode s ušima. Ne smijete zabraviti i na krajnike koji također mogu biti uzroci kroničnih upala uha.

 

Prethodni članakPregled i provjera uha
Sljedeći članakGljivice u uhu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Čuvarkuća za uho

Čuvarkuća je poznata biljka za koju se od davnina vjerovalo da liječi brojna medicinska stanja i upale. Rimljani su je sadili ispod prozora vjerujući...

Začepljeno uho

Postoji puno načina i metoda za tretiranje začepljenog uha. Neki uključuju primjenu lijekova, dok drugi podrazumijevaju korištenje domaćih pripravaka. Prije nego što krenete s odčepljivanjem...

Savjeti za Poboljšanje sluha

Naprežete li se kada gledate i slušate televizijski program? Ne razumijete u potpunosti sugovornike? Zabrinuti ste zbog toga što se vaš sluh pogoršao? Ne...

Cerumen – Ušni Vosak u uhu

Ušni vosak, medicinskim nazivom poznatija kao cerumen, je materija žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima. Nastaje djelovanjem ceruminoznih žlijezda. Iako većina ljudi...

Što je Eustahijeva cijev?

Eustahijeva cijev je cjevčica koja povezuje ždrijelo i srednje uho. Odgovorna je za propuštanje manje količine zraka s ciljem izjednačavanja atmosferskog tlaka i tlaka...