Naslovnica Savjeti Operacija ušiju

Operacija ušiju

Operacija ušiju odnosno Otoplastika danas je lako dostupna svima pa čak i djeci.

Mnogi pojedinci nezadovoljni su veličinom ili oblikom uha. Neki imaju asimetrične uške, drugima su uške previše otklonjene (tzv. klempave uši), treći imaju nekih drugih problema.

Svjesnost o postojanju određenih nepravilnosti vezanih za uške javlja se još u djetinjstvu. Naime, dijete je izloženo utjecaju svojih vršnjaka koji ga zbog toga zadirkuju. Odrasli se trude na drugačiji način riješiti taj problem: nose šešire, kape ili prekrivaju uške kosom.

Srećom, danas postoji operativni zahvat korekcije ušiju poznatiji pod nazivom otoplastika. Najvažnije je da kozmetički tretman operacije ušiju izvodi iskusni plastični kirurg.

Zahvaljujući jednostavnosti izvođenja otoplastike te skoro nikakvim mogućim nuspojavama, operacija odnosno korekcija ušiju iznimno je popularna i kod odraslih i kod djece. Najčešće se radi na djeci od 4-14 godina.

Ako ste zainteresirani za otoplastiku, važno je da se upoznate sa svim relevantnim detaljima prije nego što odobrite postupak. U nastavku teksta malo bolje ćemo vas upoznati s tretmanom tako da sigurno možete odrediti je li to ono što želite i što vam treba.

Donošenje odluke

Prvi korak u donošenju odluke o operaciji ušiju je savjetovanje s kirurgom. Na prvom sastanku s liječnikom upoznajte ga o povijesti eventualnih bolesti te, naravno, o tome što želite postići operacijom. Raspitajte se o rizicima, troškovima, nuspojavama, oporavku te o tome jesu li vaša očekivanja realna.

S druge strane, liječnik će vam detaljno objasniti načine ispravljanja deformacije, predložit će vam najbolje rješenje i objasniti eventualne komplikacije. Isto tako naglasit će važnost obavljanja određenih pretraga s ciljem dobivanja laboratorijskih nalaza.

Osim razgovora s liječnikom, razgovarajte s djelatnicima svog zdravstvenog osiguranja. Prije operacije provjerite pokriva li troškove. Većina osiguravajućih društava pokriva operaciju ušiju samo u slučaju ako ista poboljšava funkcionalnost uha.

Primjerice, možda će estetski zahvat ispraviti ili poboljšati postojeće oštećenje sluha. Isto tako, osiguranje može pokriti troškove operacije ako se ispravljaju neke deformacije uške. No ako se na operaciju odlučujete čisto iz estetskih razloga, o tom slučaju možda nećete dobiti nikakve povlastice.

Djeca i otoplastika

Iako postoje slučajevi odstojanja uške kod djece, učestaliji su oni slučajevi kada dijete ima uređene mane. Važno je na vrijeme primijetiti eventualne nepravilnosti, jer ih je moguće riješiti u mladoj dobi.

Djeca se mogu podvrgnuti operaciji ušiju nakon šeste godine kada su uši u potpunosti razvijene. Ipak, najbolji kandidati su djeca od 6-14 godine. Da razjasnimo, to ne znači da mlađa djeca ne mogu pristupiti operaciji. Naprotiv, što ranije dijete pristupi operaciji, bit će bolji uvjeti manipuliranja tkivom.

Što očekivati i kako se pripremiti ?

Operacija ušiju traje između 2-3 sata, ovisno o složenosti cijelog postupka.
Ako se izvodi na odrasloj osobi, kirurg će vjerojatno koristiti lokalnu anesteziju. Ako je u pitanju dijete, bolje će odgovarati opća anestezija kako bi liječnik osigurao da se dijete ne miče tijekom zahvata.

Kod odrasle osobe završava za nekoliko sati te pacijent može ići kući već isti dan. Ipak, zamolite prijatelje ili nekoga iz obitelji da dođe po vas i odveze vas kući, umjesto da sami vozite auto. Ako je u pitanju dijete, liječnici će savjetovati da prenoći u bolnici.

Tjedni prije operacije

Ako dijete ide na operaciju uha, u tjednima prije operacije roditelji bi trebali razgovarati s njim o njegovim osjećajima. Iznimno je važno upoznati dijete s detaljima postupka i oporavka.

Svi ostali pacijenti koji se odluče na operaciju uha trebaju prestati koristiti aspirine barem dva tjedna prije operacije. Isto tako, liječnici preporučuju prestanak pušenja. Ako ćete zbog operacije izostati s posla, sada je pravo vrijeme da o tome obavijestite šefa.

Dan prije operacije

Pacijenti koji će primiti opću anesteziju ne bi smjeli jesti niti piti iza ponoći proteklog dana, a kamoli ujutro prije operacije. Zadnji obrok treba biti lagan. Dovršite pripreme oko eventualnog produženog bolovanja.

Na dan operacije

Na dan operacije nosite udobnu odjeću; izbjegavajte nošenje košulje s ovratnikom te se radije odlučite za majicu s gumbima ili na zakopčavanje, tako da je ne morate skidati ili oblačiti preko glave.

Za djecu je iznimno važno da ne diraju uši nakon operacije. Prije operacije ne zaboravite oprati kosu, jer nećete smjeti prati glavu dva do tri dana. Žene, obavezno spletite kosu u pletenicu ili punđu. Muškarci bi također trebali podrezati kosu kako bi oslobodili prostor iza uha.

Prije početka operacije kirurg će primijeniti opću odnosno lokalnu anesteziju. Sama operacija traje do dva sata ili manje, ovisno o zahtjevnosti zahvata. Kao što smo ranije naveli, neki liječnici tražit će da djeca prenoće u bolnici, dok odrasli mogu ići kući. U slučaju da je nešto složenija, i oni bi trebali ostati u bolnici barem prvu noć.

Kako se izvodi operacija uha?

Postoji nekoliko načina na koje se uho može „preoblikovati“. Jedan način uključuje izrezivanje hrskavice koja je glavna strukturna komponenta uha. Drugi način podrazumijeva modeliranje hrskavice i priljubljivanjem ušne školjke glavi.
Operacija ušiju započinje rezom iza uha na području gdje se uho spaja s glavom.

Kirurg uklanja određenu količinu hrskavice koja, dakako, ovisi o stanju pojedinca. Zatim se hrskavica narezuje i oblikuje te se trajnim šavovima mora pričvrstiti prema nazad. Postoje situacije kada se hrskavica neće morati rezati, nego se samo oblikuje šavovima.

Što nakon operacije?

Nakon operacije liječnik će vam na uške staviti mekane zavoje koje morate nositi otprilike 48 sati. Tada se zavoj skida te dobivate elastične trake radi sprječavanja slučajnih ozljeda uški tijekom spavanja.

Oporavak

Stručnjaci savjetuju da budete kod kuće barem tjedan dana nakon operacije. Vrlo je važno da slijedite upute liječnika o tome kako postupati sa zavojem i elastičnom trakom kako biste osigurali nesmetan oporavak. Ako slučajno postoje šavovi koji se moraju vaditi, kirurg će ih izvaditi tjedan dana nakon operacije.

S obzirom na to da se rez nalazi iza uha na jedva vidljivom mjestu, ostat će tanki ožiljak, praktički nevidljiv.

Komplikacije i nuspojave

Da razjasnimo, uvijek postoje određeni rizici koja god je operacija u pitanju. Komplikacije nakon operacije ušiju iznimno su rijetke, no odnose se na blagu bol ili oticanje. Ako bol ne jenjava, obratite se kirurgu kako bi na vrijeme mogao spriječiti eventualne teže komplikacije.

Idealni kandidati

Uši su oni organi na ljudskom tijelu koji se u principu ne mogu sakriti. Osim preko zime kada nosite kapu. Ili ako imate dugu kosu. Postoji nebrojeno puno situacija kada se pojedinci osjećaju prilično nelagodno zbog oblika svojih ušiju te se iz tog razloga odlučuju na operaciju. Upravo zato je otoplastika iznimno popularna za sve generacije; djeca koju neprekidno zadirkuju vršnjaci ili odrasli koji zbog toga imaju manjak samopouzdanja. Operaciji ušiju mogu se podvrgnuti i oni koji su pretrpjeli eventualna oštećenja uha.

S druge strane, neka djeca rađaju se s težim oblicima deformacije uha, stoga i ona mogu biti izvrsni kandidati za operaciju. Ako se pitate spadate li i vi ili vaše dijete u idealne kandidate za operaciju ušiju, sljedeće informacije pomoći će vam u donošenju odluke.

Kongenitalne anomalije uha odnose se na:
– Odstojeće uške
– Anotija
– Rascjep
– Apendiks uške
– Preaurikularna fistula
– Mikrotija
– Makrotija

Iako se većina ovih stanja javlja zbog trisomije pojedinih kromosoma, zbog virusnih upala ili su jednostavno nasljedne, postoje pojedinci koji se odlučuju na operaciju samo zato što imaju prevelike uške (makrotija). I ti su ljudi idealni kandidati za otoplastiku, ali bi svakako trebali razgovarati s kirurgom kako bi vidjeli je li to uistinu dobra odluka.

Zapamtite, operacija ušiju je isto poput bilo kakve druge operacije, stoga je važno da je shvatite ozbiljno sa svim mogućim rizicima i stvarnim rezultatima.

Prednosti operacije ušiju

Pacijenti će iskusiti brojne prednosti otoplastike:
– Operacija je sigurna
– Operacijom se ispravljaju široki rasponi nesavršenosti uha
– Podignite razinu vašeg samopouzdanja
– Djeca više neće biti izložena zadirkivanju od strane vršnjaka
– Minimalan ožiljak jedva vidljiv
– Brzo vrijeme oporavka
– Prirodni rezultati

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Čuvarkuća za uho

Čuvarkuća je poznata biljka za koju se od davnina vjerovalo da liječi brojna medicinska stanja i upale. Rimljani su je sadili ispod prozora vjerujući...

Začepljeno uho

Postoji puno načina i metoda za tretiranje začepljenog uha. Neki uključuju primjenu lijekova, dok drugi podrazumijevaju korištenje domaćih pripravaka. Prije nego što krenete s odčepljivanjem...

Savjeti za Poboljšanje sluha

Naprežete li se kada gledate i slušate televizijski program? Ne razumijete u potpunosti sugovornike? Zabrinuti ste zbog toga što se vaš sluh pogoršao? Ne...

Cerumen – Ušni Vosak u uhu

Ušni vosak, medicinskim nazivom poznatija kao cerumen, je materija žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima. Nastaje djelovanjem ceruminoznih žlijezda. Iako većina ljudi...

Što je Eustahijeva cijev?

Eustahijeva cijev je cjevčica koja povezuje ždrijelo i srednje uho. Odgovorna je za propuštanje manje količine zraka s ciljem izjednačavanja atmosferskog tlaka i tlaka...