Naslovnica Zdravlje Bolesti uha

Bolesti uha

Boli vas uho? Već duže vrijeme imate osjećaj punoće u uhu? Svakodnevno se suočavate s privremenim gubitkom sluha?

U nastavku teksta dat ćemo pregled najčešćih bolesti uha te ukazati na njihove simptome i uzročnike.

Uho je slušni organ kod čovjeka. Ono se dijeli na srednje, unutarnje i vanjsko uho. U srednjem uhu nalazi se bubnjić, Eustahijeva cijev te tri male kosti: čekić, nakovanj i stremen. Bubnjište je preko Eustahijeve tube povezano sa stražnjim dijelom nosa. Unutarnje uho sastoji se od membranskog i koštanog dijela, a vanjsko uho čini zvukovod i uška.

Kada jedan od bilo kojih navedenih dijelova uha ne funkcionira u pravom smislu, javlja se bol koja može ukazivati na postojanje i razvoj određenih bolesti uha. Postoje kongenitalne anomalije vanjskog uha, bolesti vanjskog uha, bolesti srednjeg uha, bolesti bubnjića, bolesti unutarnjeg uha i sl.

Bolesti uha učestalije i uobičajenije su kod djece, nego kod odraslih, ali odrasli su i dalje prilično osjetljivi na ovakve infekcije. Za razliku od bolesti uha kod djece, koje brže prolaze i nisu toliko „jake“, kod odraslih često mogu biti slučaj nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Postoje tri glavne infekcije odnosno bolesti uha, koje odgovaraju trima glavnim dijelovima uha: unutarnje, srednje i vanjsko.

Bolesti unutarnjeg uha

Stanje dijagnosticirano kao infekcija unutarnjeg uha zapravo može biti upala, a ne stvarna infekcija. Kada govorimo o bolestima unutarnjeg uha, najčešće je riječ o virusnoj infekciji kojoj prethodi infekcija dišnih puteva.

OSTALI UZROCI BOLESTI UNUTARNJEG UHA: meningitis, kronična upala srednjeg uha, pojedini lijekovi, trauma glave, tumori.

SIMPTOMI: bol u uhu, zujanje u ušima, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, poremećaj ravnoteže.

Bolesti vanjskog uha

Vanjsko uho, kao što sama riječ kaže, odnosi se na dio uha od bubnjića do uški. Bolesti odnosno infekcije vanjskog uha uključuju tumore, ozljede, začepljenja i sl.
Otitis externa: upala vanjskog zvukovoda; točnije riječ je o infekciji (upali) kože koja oblaže zvukovod. U ovom slučaju najčešće je riječ o bakterijskoj upali, no isto tako moguće su i gljivične infekcije.

UZORCI BOLESTI VANJSKOG UHA: voda koja ostane u zvukovodu nakon kupanja u bazenu, kombinacija vlage i znoja u zvukovodu, korištenje štapića za uši

SIMPTOMI: bol, crvenilo, otečenost, svrbež, slabiji sluh.

Bolesti srednjeg uha i bubnjića

Bolesti srednjeg uha odnose se na upalu bubnjišta, odnosno dijela uha koji se nalazi iza bubnjića. Upala srednjeg uha medicinski se naziva otitis media. Najčešće se javlja kod djece, no nije neobično ni za osobe u odrasloj dobi.

UZORCI BOLESTI SREDNJEG UHA: Do nastanka i razvoja bolesti srednjeg uha može doći zbog kojekakvih infekcija, traume ili zbog začepljenja Eustahijeve cijevi. Točna dijagnoza postavlja se uvođenjem stranih tijela u uhu te analiziranjem simptoma.

SIMPTOMI: rinoreja (iscjedak iz nosa), bol u uhu, slabiji sluh, začepljenja nosa, alergija, grlobolja, glavobolja, vrućice i sl. Često su prisutni i osjećaji punoće ili pritiska u uhu, iscjedak tekućine ili gnoja te gubitak sluha.

Česta je pojava proboja bubnjića do koje dolazi kada strani predmet slučajno uđe u uho i probuši bubnjić. Iako se čini bezazleno, bubnjić mogu probušiti jastučići od vate ili ono što bi bilo vjerojatnije, naglo povišenje tlaka uzrokovano eksplozijom, pljuskom, plivanjem ronjenjem i sl.

Naglo sniženje tlaka također može imati štetni utjecaj na bubnjić. U slučaju kada neki predmet uđe u bubnjić može pomaknuti male košćice u srednjem uhu ili čak prelomiti ih. Te slomljene košćice vrlo lako mogu prodrijeti u unutarnje uho, ako niste na vrijeme posjetili specijalista.

Simptomi po kojima možete prepoznati proboj bubnjića odnosi se na jaku i naglu bol koja se javlja nakon krvarenja iz uha, gubitka sluha i šuma u ušima.

KONGENITALNE ANOMALIJE VANJSKOG UHA

Često su povezane s trisomijama kromosoma, virusnim upalama, naslijeđem ili nekim štetnim djelovanjima tijekom trudnoće. Ovakve anomalije uha uočljive su pri rođenju, a uglavnom se odnose na rascjep uha, apendiks uške, odstojeća uške i sl., a u nekim slučajevima mogu upućivati na nagluhost i gluhoću.

ŠUM U UŠIMA

Šum u ušima predstavlja buku u ušima koja ne proizlazi iz čovjekove okoline nego iz čovjekova uha. Ako osjetite šum u ušima, to može biti simptom bilo kojeg poremećaja uha koji se odnosi na infekcije uha, tumore srednjeg uha, začepljenje Eustahijeve cijevi, Menierovu bolest, gubitak sluha i sl.

Menierova bolest: za ovu bolest karakteristično je ponavljanje jakih vrtoglavica, gubitak sluha i postojanje šuma u ušima. Simptomi se odnose i na mučninu i povraćanje koji uglavnom traju između 3 i 24 sata nakon čega postupno prestaju. U bolesti zahvaćenom uhu osoba može osjećati pritisak ili gubitak sluha. U većini slučajeva ova bolest zahvaća samo jedno uho.

INFEKCIJSKI MIRINGITIS

Bolest se odnosi na upalu bubnjića koja se razvija tijekom bakterijske ili virusne infekcije. Riječ je o nastajanju malih mjehurića koji su puni tekućine. Osjećaj boli počinje vrlo naglo te traje između 24 i 48 sati.

Infekcija je bakterijska u slučaju da osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu ili gubitak sluha. Ovakva infekcija uglavnom se liječi uz pomoć antibiotika. Kada se buše mali mjehurići koji su nastali, osobi se daju sredstva protiv bolova kako bi se ublažila bol.

Simptomi infekcijskog miringitisa:

 • Jaka bol u uhu
 • Gubitak sluha
 • Groznica
 • Iscjedak iz uha
 • Osjećaj punoće u uhu
 • Razdražljivost (kod djece)
 • Povlačenje za uho (ako dijete osjeća bolove u uhu, ono je sklono povlačenju za uške kako bi ublažilo bol)

Uzročnici infekcijskog miringitisa: kao što smo ranije spomenuli, infekcijski miringitis može uzrokovati bakterija ili virus. Te iste bakterije uzrokuju i druge zdravstvena stanja poput gripe ili prehlade.

Infekcijski miringitis češće se javlja kod ljudi koji imaju infekciju gornjih dišnih puteva (gripa, prehlada). Razlog tome leži u činjenici da infekcije iritiraju Eustahijevu cijev te da zaustavljaju pravilno lučenje tekućine.

MASTOIDITIS

Mastoiditis je upala kosti odnosno zračnog prostora koja se javlja uslijed neliječene upale srednjeg uha. Simptomi ove bolesti uključuju bol, crvenilo, otečenost…

Akutna upala srednjeg uha

Riječ je o virusnoj ili bakterijskoj infekciji srednjeg uha. Najčešće nastaje kod djece, i to između 3 mjeseca i treće godine života. No, bez obzira na to, može se javiti i u kasnijoj životnoj dobi.

Simptomi akutne upale srednjeg uha: bol u uhu, slabljenje, odnosno gubitak sluha, povraćanje, proljev, mučnina, vrućica i sl.

Postavljanje dijagnoze

Prije postavljanja dijagnoze, najprije ćete porazgovarati s liječnikom i povijesti vaših bolesti i ukazati na trenutne simptome koji vas muče. Liječnik će pregledati vaše uho pomoću otoskopa, kako bi dobio detaljan uvid u vaše vanjsko uho i bubnjić.

Otoskop je mali ručni uređaj koji ima povećalo, a liječnici ga koriste za provjeravanje zdravlja uha. Kada se zrak pusti prema bubnjiću, način na koji bubnjić reagira može pomoći liječniku u dijagnosticiranju problema.

Ako se bubnjić lako kreće, nije riječ o infekciji srednjeg uha. Barem ne nekom ozbiljnijem stanju. Ako se bubnjić jedva pomiče, to ukazuje na činjenicu da se u uhu nalazi tekućina koja ga pritišće.

Drugi test koji se koristi za dijagnosticiranje i procjenu eventualnih bolesti uha je timpanometrija. Timpanometrija se koristi kako bi se procijenilo stanje uha, odnosno koliko dobro čujete. Ako liječnik sumnja da su bolesti uha uzrokovale gubitak sluha, tada se služi jednostavnim metodama za ispitivanje sluha.

Liječenje bolesti uha

Način liječenja ovisi o bolesti uha te, naravno, o dijelu uha koje je bolest zahvatila. U mnogim slučajevima bolesti vanjskog i srednjeg uha potrebni su antibiotici.

Liječenje bolesti srednjeg uha: liječnik vam može prepisati antibiotike. Neki se uzimaju oralno, a drugi dolaze u obliku kapi za uši. Za ublažavanje boli možete koristiti lijekove protiv bolova.

Liječenje bolesti vanjskog uha: vanjsko uho treba pažljivo čistiti primjenjujući antibakterijske, antigljivične i protuupalne lijekove. Ako je riječ o bakterijskoj infekciji uha, liječnik će vam prepisati antibiotike. No, ako je riječ o virusnoj infekciji, važno je napomenuti da za to zapravo ne postoji odgovarajući tretman; jednostavno je potrebno očistiti uho i pričekati da infekcija nestane. U ovom slučaju također se koriste antibakterijski lijekovi koji sprječavaju da virusna infekcija postane bakterijska.

Preventivne metode

Da biste spriječili nastanak i razvoj bolesti uha, donosimo vam nekoliko savjeta koje možete koristiti u preventivne svrhe.

 • Redovno čistite uši i pažljivo koristite pamučne ručnike
 • Izbjegavajte korištenje štapića za uši
 • Uvijek dobro osušite uši nakon kupanja ili tuširanja
 • Izbjegavajte dim cigareta
 • Izbjegavajte alergene i redovno uzimajte lijekove protiv alergije
 • Temeljito perite ruke i izbjegavajte druženja s osobama koje je uhvatila prehlada ili neki drugi problem s gornjim dišnim sustavom
Prethodni članakIspiranje uha
Sljedeći članakSavjeti za pravilno čišćenje uha

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Čuvarkuća za uho

Čuvarkuća je poznata biljka za koju se od davnina vjerovalo da liječi brojna medicinska stanja i upale. Rimljani su je sadili ispod prozora vjerujući...

Začepljeno uho

Postoji puno načina i metoda za tretiranje začepljenog uha. Neki uključuju primjenu lijekova, dok drugi podrazumijevaju korištenje domaćih pripravaka. Prije nego što krenete s odčepljivanjem...

Savjeti za Poboljšanje sluha

Naprežete li se kada gledate i slušate televizijski program? Ne razumijete u potpunosti sugovornike? Zabrinuti ste zbog toga što se vaš sluh pogoršao? Ne...

Cerumen – Ušni Vosak u uhu

Ušni vosak, medicinskim nazivom poznatija kao cerumen, je materija žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima. Nastaje djelovanjem ceruminoznih žlijezda. Iako većina ljudi...

Što je Eustahijeva cijev?

Eustahijeva cijev je cjevčica koja povezuje ždrijelo i srednje uho. Odgovorna je za propuštanje manje količine zraka s ciljem izjednačavanja atmosferskog tlaka i tlaka...