Naslovnica Savjeti Kako izbaciti/izvaditi vodu iz uha

Kako izbaciti/izvaditi vodu iz uha

Voda u uhu česta je pojava do koje dolazi nakon plivanja, ronjenja ili kupanja. Iako vosak koji se nalazi u ušnom kanalu sprječava vodu da prođe duboko u uho, ona ipak može ostati unutra i izazvati probleme. Ako ne izbacite vodu iz uha u kratkom vremenu, javit će vam se nelagodan i neugodan osjećaj. Nemojte misliti da je voda u uhu bezazlena stvar; ona može izazvati iritaciju, upalu ili čak infekciju unutarnjeg i vanjskog kanala uha.

Voda u ušima vrlo lako može uzrokovati gubitak sluha, cistu ili jaku upalu bubnjića. Upala vanjskog uha odnosi se upravo na upalu zvukovoda odnosno kanala koji vodi do bubnjića. U tom slučaju može doći do upale kože koja okružuje kanal. Ovo je uglavnom bakterijska upala, iako nisu isključene gljivične infekcije. Voda u uhu u većini slučajeva javlja se kod plivača. Ako se voda iz zvukovoda ne ukloni na vrijeme, ona pospješuje razvoj upale.

Najčešći uzroci vode u uhu

Svi slučajevi koji se odnose na pojavu vode u uhu uzrokovani su nekim oblikom disfunkcije zvukovoda koja sprječava adekvatnu funkciju Eustahijeve cijevi, a odnose se na:
– Alergije
– Prehlade, virusne ili bakterijske infekcije, trudnoća
– Upala sinusa
– Izlaganje kemijskim sredstvima pa čak i dimu cigarete
– Oštećenje zvukovoda uslijed opasnih bolesti ili prethodnih operacija
– Nagle promjene tlaka zraka

Simptomi pojave vode u uhu

Simptomi vode u uhu obično su blagi, ali se mogu pogoršati ako se infekcija ne tretira odgovarajućim tretmanom što uzrokuje njezino širenje. Stručnjaci čest klasificiraju simptome na blage, umjerene i napredne stadije infekcije.

Blagi simptomi odnose se na:
– Osjećaj svrbeža u uhu
– Blago crvenilo u uhu
– Blagi osjećaj nelagode koji se pojačava povlačenjem vanjskog dijela uha
Iscjedak iz uha

Simptomi umjerenog stadij infekcije:
– Intenzivniji osjećaj svrbeža u uhu
– Jača bol
– Izraženije crvenilo u uhu
– Velika količina iscjetka iz uha
– Gnoj
– Osjećaj punine u uhu
– Osjećaj djelomične blokade ušnog kanala
– Slabiji sluh

Simptomi naprednog stadija infekcije:
– Jaka i nesnosna bol koja se može proširiti na lice, vrat ili glavu
– Potpuna blokada ušnog kanala
– Crvenilo i oticanje vanjskog uha
– Oticanje limfnih čvorova na vratu
– Groznica

Komplikacije uslijed neodgovarajućeg tretmana liječenja

Voda u uhu nije ozbiljno stanje, no kao što smo ranije naveli, ako se ne liječi odmah, može doći do komplikacija kao što su:
Privremeni gubitak sluha: uslijed pojave vode u uhu nije neobično da osjetilo sluha oslabi na neko vrijeme. No, ako se stanje ne liječi, mogu nastati ozbiljnije posljedice.
Dugotrajne infekcije: infekcija vanjskog uha obično se smatra kroničnom ako simptomi traju dulje od tri mjeseca. Kronične infekcije su češće ako pacijent pati od nekih drugih zdravstvenih komplikacija koje otežavaju liječenje, poput rijetkih bakterijskih infekcija, kožnih reakcija ili kombinacije gljivične i bakterijske infekcije.
Celulitis: celulitis je upala potkožnog tkiva koja nastaje neadekvatnim liječenjem pojave vode u uhu.
Oštećenje kosti i hrskavice: voda u uhu može uzrokovati oštećenje kože i hrskavice uha kao i kostiju donjeg dijela lubanje. Starije osobe, osobe s dijabetesom ili osobe s oslabljenim imunološkim sustavom imaju poveći rizik od razvoja ovakvih komplikacija.
Širenje infekcije: ako se voda u uhu ne liječi, infekcija se može proširiti i zahvatiti ostale dijelove tijela poput mozga. Ova rijetka komplikacija može biti opasna po život.

Kako izbaciti/izvaditi vodu iz uha

Stvorite vakuum u uhu: uho u kojem se nalazi voda prislonite na dlan te lagano pritišćite jedno o drugo. Ovakav postupak stvara vakuum koji će povući vodu van. Postupak ponavljajte dok nije postao učinkovit. Za čišćenje uha koristite pamučni štapić te vodu koja je izašla iz uha pažljivo uklonite. Preporučuje se i masaža uha u smjeru kazaljke na satu.
Koristite gravitaciju: okrenite glavu tako da uho u kojem je voda gleda gore. U uho ukapajte par kapi vode, pričekajte nekoliko sekundi, a zatim brzo okrenite glavu na suprotnu stranu tako da je „bolesno“ uho okrenuto prema dolje. Preporučujemo vam da legnete na jastuk na koji ćete prisloniti uho u kojem se nalazi voda. Ostanite tako nekoliko minuta i sila gravitacije izvući će vodu van.
Žvačite/zijevajte: žvačite ili se pravite da žvačete jer na taj način pokrećete kosti čeljusti koje se nalaze u blizini uha. Zijevanje ima jednaki učinak: stvara se tlak u srednjem uhu i steže se ušni kanal.
Osušite uho: osušite uho koristeći sušilo za kosu. Za neke ljude ovo je provjerena metoda. Uključite sušilo na najslabiju jačinu toplog zraka i postavite ga najmanje 30 – ak cm od uha. Kad počnete osjećati vodu kako izlazi iz uha, znate da je ova metoda učinkovita i kod vas. Ako vam više odgovara hladan zrak iz sušila, slobodno ga namjestite tako da puše hladno. Važno je da izbjegavate vrući zrak!
Valsalvin manevar: učinkovita metoda za izbacivanje vode iz uha. Riječ je o tome da istovremeno zatvorite usta i nosnice te duboko udahnete. Nakon toga lagano ispuštajte zrak iz nosa s ciljem reguliranja tlaka zraka. Blagi praskavi zvuk znak je da ste dobro obavili ovaj manevar te da je Eustahijeva cijev prohodna. Vodite računa o tome da ne pušete zrak prejako, jer u suprotnom može doći do oštećenja bubnjića.
Skačite na jednoj nozi: naizgled banalni savjet, no u većini slučajeva to može biti dovoljno za izbacivanje vode iz uha. Nagnite glavu na onu stranu na kojoj je uho puno vode, stanite na jednu nogu i skačite. Osim toga možete lagano povlačiti ušnu resicu koja će raširiti ušni kanal.

Što nikako ne biste smjeli raditi ako imate vodu u uhu

Ako kućni pripravci za tretiranje vode u uhu nisu od koristi, ni slučajno ne gurajte u uho pamučne štapiće, prst ili neki drugi predmet. To može samo pogoršati situaciju i uzrokovati pojavu bakterija. Možete ozlijediti vanjsko uho ili probiti bubnjić.

Kada posjetiti liječnika

Voda u uhu obično nestaje bez liječenja. Ako vam smeta taj osjećaj ili vas koči u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, možete pokušati s nekom metodom kućnog liječenja, kako biste ublažili nelagodu. No, ako i nakon 3-4 dana još uvijek osjetite vodu u ušima ili ako imate simptome infekcije, obavezno posjetite liječnika. Ako je uho otečeno ili upaljeno, velika je vjerojatnost da je došlo do infekcije koja može postati ozbiljna ako je ne liječite pravilno. Liječnik će vam propisati lijekove za suzbijanje infekcije i ublažavanje bolova.

Voda u uhu – preventivne mjere

Slijedite ove savjete kako biste spriječili pojavu vode u uhu:
Održavajte uši suhima: temeljito osušite uši nakon izlaganja vodi, osobito nakon plivanja u bazenu ili kupanja. Vanjski dio uha lagano obrišite mekanim ručnikom. Nagnite glavu na stranu kako bi izašla voda iz ušnog kanala.
Ako znate da voda u uhu u vašem slučaju nije uzrokovala puknuće bubnjića, možete koristiti određene sastojke iz domaćinstva kao preventivnu mjeru od nastanka ovog stanja. Napravite mješavinu octa i alkohola te ukapajte par kapi u svaku uho. Otopina promiče brže sušenje uha, a u isto vrijeme sprječava rast bakterija i gljivica.
Ne stavljajte strane predmete u uho: ovo je već svima poznato, no moramo još jednom napomenuti da izbjegavate guranje stranih predmeta u uho. To isto vrijedi i za korištenje pamučnih štapića za uši. Dakle, uši nemojte čistiti štapićima za uši, jer tako još više gurate vosak u uho te možete oštetiti bubnjić. Nemojte češati uho oštrim predmetima jer možete nadražiti tanku kožu unutar uha.
Zaštitite uši od raznih kemikalija: obavezno koristite pamučne vatice za uši dok nanosite lakove za kosu i ostale sprejeve.
Opreznost nakon infekcije uha: ako ste nedavno imali infekciju uha ili neku operaciju na uhu, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako se ponašati kada je u pitanju održavanje higijene.

Prethodni članakAudiolog
Sljedeći članakHidrogen peroksid za uho

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Čuvarkuća za uho

Čuvarkuća je poznata biljka za koju se od davnina vjerovalo da liječi brojna medicinska stanja i upale. Rimljani su je sadili ispod prozora vjerujući...

Začepljeno uho

Postoji puno načina i metoda za tretiranje začepljenog uha. Neki uključuju primjenu lijekova, dok drugi podrazumijevaju korištenje domaćih pripravaka. Prije nego što krenete s odčepljivanjem...

Savjeti za Poboljšanje sluha

Naprežete li se kada gledate i slušate televizijski program? Ne razumijete u potpunosti sugovornike? Zabrinuti ste zbog toga što se vaš sluh pogoršao? Ne...

Cerumen – Ušni Vosak u uhu

Ušni vosak, medicinskim nazivom poznatija kao cerumen, je materija žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima. Nastaje djelovanjem ceruminoznih žlijezda. Iako većina ljudi...

Što je Eustahijeva cijev?

Eustahijeva cijev je cjevčica koja povezuje ždrijelo i srednje uho. Odgovorna je za propuštanje manje količine zraka s ciljem izjednačavanja atmosferskog tlaka i tlaka...